Naslovna AKTUELNO U petak će u Bistarcu biti organizovan protestni skup

U petak će u Bistarcu biti organizovan protestni skupNekoliko mjesnih zajednica i udruženja građana odlučilo se na organizaciju protestnog skupa, a u vezi  izgradnje odlagališta šljake i pepela na lokalitetu bivšeg P.K. Šićki Brod. Protestni skup biti će održan ispred Doma kulture u Bistarcu Donjem, 17. maja sa početkom u 18 sati.

 

Predstavnici mjesnih zajednica Bistarac Donji, Bistarac Gornji, Lukavac Grad, Šićki Brod, predstavnici Foruma za zaštitu okoliša općine Lukavac, Udruđenje “Eko-Sport” Šićki Brod kao i Centar za energiju i ekologiju Tuzla već dugo vode borbu za spas jednog od najčišćih jezera u regiji, a to je jezero “Kop” u Šićkom Brodu.

 

Iz tog razloga su se i odlučili na jedan ovakav korak pozivajući sve građane da im se pridruže kako bi pokazali onima koji žele da prave pomenuto šljačište, da su takve odluke pogrešne   i da će oni učiniti sve da zaštite taj lokalitet.

 

“Protivimo se izgradnji deponije šljake i pepela na lokaciji PK Šićki Brod zbog blizine gusto naseljenih područja Općine Lukavac i grada Tuzle, i zbog ugrožavanja zdravlja i imovine stanovnika okolnih naselja.  Od Ministarstva prostornog uredenja i zaštite okolice TK, tražimo da se iz Prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana TK izbriše sve prijedloge i izmjene koji se odnose na lokaciju deponije šljake i pepela na prostoru bivšeg PK Šićki Brod.

 

Pozivamo Vladu FBiH, Vladu TK, Federalno i Kantonalno ministarstvo nadležno za zaštitu okoliša i sve zagadivače da zaustave daljnu degradaciju okoliša na općini Lukavac”, navode organizatori pomenutog skupa.