Naslovna AKTUELNO U petak protesti radnika GIKIL -a pred Vladom FBIH

U petak protesti radnika GIKIL -a pred Vladom FBIH

Danas je u krugu Global Ispat Koksne Industrije Lukavac održan protest radnika i sindikata koji su još jednom poslali poruku da neće dozvoliti zatvaranje ove fabrike. Na zboru je zaključeno da proizvodni proces neće smanjiti, što je Uprava danas zatražila i da će svoja prava tražiti u petak ispred Federalne vlade.

 

Suočeni sa mogućnošću gubitka radnih mjesta i zatvaranjem jednog od najvećih industrijskih giganata na našoj regiji, radnici, članovi njihovih porodica i i sindikat GIKIL-a jutros su organizovali proteste upozorenja u krugu fabrike .

 

Do ovog stanja su ih, kažu ,doveli državni organi i više instanse vlasti, koje od samog početka u dogovoru sa investitorima i lošim nadzorom, sistemski rade na rušenju iste.

 

Uprava ove kompanije dala je prijedlog o smanjenju obima proizvodnje na tehnološki minimum od 65 %  što je na današnjem zboru odbijeno. Zatraženo je i prolongiranje rješenja o zatvaranju kompanije, a svoja prava radnici će tražiti i protestima pred Federalnom vladom koji su najavljeni u petak. Kažu da bi kampanjsko zatvaranje GIKIL-a izazvalo ogromnu štetu ne samo u socijalnom smislu nego i ekološkom.

 

Iz Sindikata su napomenuli da su iznenađeni izvještajem posljednjeg inspekcijskog nadzora obzirom da se u zadnjim danima u kompaniju počelo ozbiljno ulagati kada je u pitanju zaštita okoliša.

 

Današnjem zboru podršku su dali i prestavnici granskog sindikata, kažu da su o ovoj problematici sa svim relevantnim akterima počeli razgovarati prije izbora, ali da se nakon toga retorika promijenila.

 

Uposlenici  koji su u ovom trenutku prepušteni sami sebi uputili su očani vapaj nadležnim, spremni da svoja radna mjesta brane životom.

 

Radnici i sindikat ove kompanije do petka će čekat odgovor nadležnih federalnih organa vlasti, a ukoliko on izostane u sedam sati u petak autobusi će biti spremni za put ka Sarajevu i Federalnoj Vladi, gdje će nastaviti svoju borbu