Naslovna AKTUELNO U petak sastanak Grupacije ugostitelja TK sa Vladom TK

U petak sastanak Grupacije ugostitelja TK sa Vladom TK

Zajedno u istim problemima članovi Grupacije ugostitelja TK na svojoj drugoj sjednici od osnivanja danas su utvdrili zahtjeve koje će uputiti općinskim/gradskim viječima i Vladi TK. Utvrdili su i prijedloge kako bi se iznašli mehanizmi pomoći ovoj branši koja je zbog pandemije najviše stradala. U grupaciji se nadaju pozitivnom dijalogu sa svim nivoima vlasti. Prvi sastanak sa predstvanicima Vlade TK zakazan je već za petak.

Trenutno je 3290 radnika u TK uposlenih u ugostiteljstvu. Posljednji prijedlog Vlade TK je da inicijalna pomoć ovom sektoru bude oko 600 hiljada maraka, što bi prema izračunu bilo oko 140 maraka po uposleniku.

 

Iz Grupacije ugostitelja smatraju da je svaka pomoć dobrodošla jer im je promet u istom periodu prošle godine manji za 80 osto i više. Ono što  traže je da im se omogući što normalniji rad, shodno uvjetima pandemije. Jedan od zahtjeva ugostitelja odnosiće se i na povećanje broja osoba koje mogu boraviti u zatvorenom prostoru.

 

Predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja Tuzlanskog kantona zaključili su da zahtjeve za rješavanje određenih problema, po hitnom postupku upute svim gradovima i općinama, gradskim i općinskim vijećima na području Tuzlanskog kantona.