Naslovna AKTUELNO U petak u Lukavcu 10. Memorijalni turnir u malom nogometu „Prof. dr....

U petak u Lukavcu 10. Memorijalni turnir u malom nogometu „Prof. dr. Dešo Mešić“


U organizaciji Općine Lukavac i Sportskog saveza Lukavac , u petak, 29. oktobra ove  godine, u Sportskoj dvorani u Lukavcu  će se održati X.  Memorijalni turnir u malom nogometu „Prof. dr. Dešo Mešić“.

 

Svečano otvaranje turnira planirano je u 15:30 u Sportskoj dvorani u Lukavcu a ekipe  učesnice turnira su:

-KBC  Hirurgija tuzla

-MZ Bokavići

-Sibovac(Gradačac)

-RVI „Sinovi Bosne“ Lukavac

-Termoelektrana Tuzla

-MNK  Lukavac

 

 

Svečano proglašenje pobjednika i najboljih pojedinaca turnira će se održati u 19:30 u Centru za kulturu Lukavac.

 

 

Turnir se organizuje u znak sjećanja na prof.dr Dešu Mešića, jednog od najvećih hirurga i humanista koje je naša država i šira regija ikada imala. Profesor Dešo Mešić bio je otac moderne hirurgije u Bosni i Hercegovini, a za njegovo ime se veže prva transplantacija jetre te početak laparoskopske i staplerske hirurgije u Bosni i Hercegovini. I pored svih profesionalnih i naučnih dostignuća njegova skromnost, dobrota, humanost i ljubav prema ljudima prevazilazila je okvire vremena u kojem je živio i ostavila dubok trag na njegovim savremenicima koji se slažu u jednom, da je bio  čovjek kojeg je bilo lako poštovati i voljeti.

 

 

U znak sjećanja na svog sugrađanina u Lukavcu jedna ulica nosi ime prof.dr. Deše Mešića.  Tako se ovaj grad pokušao odužiti svom sugrađaninu kojeg će pamtiti kao jednog od najboljih hirurga naših prostora, humaniste i dobrotvora, sjećati se nesvakidašnje ljudske, stručne i umjetničke pojave.