Naslovna AKTUELNO U Rudniku soli Tuzla svečanom sjednicom obilježen Dan rudara

U Rudniku soli Tuzla svečanom sjednicom obilježen Dan rudara

Rudari u BiH obilježavaju 21. decembar, Dan rudara, ustanovljen u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja koji su se davne 1920. godine pobunili zbog nametnutih teških uslova rada. Tim povodom u Rudniku soli Tuzla je održana svečana sjednica Uprave i Sindikalne organizacije Rudnika, sa koje je poručeno da ono što se desilo u decembru 1920. godine kada je Jure Kerošević zajedno sa komoratima stao u odbranu svih rudara ne smije biti tretirano samo kao puki događaj, već da bude opomena i motiv da se i dalje borimo za bolji položaj rudara.

 

 


– Danas je i prilika da kažemo nešto o planovima za budućnost. Prilika je to da kažemo da smo postigli dobre rezultate u ovoj godini, i da očekujemo investicije od 10/11 miliona maraka, što će svakako doprinijeti boljem razvoju društva i uslovima za rad i život naših uposlenika, kazao je Aziz Čačković, v.d. direktor Rudnika soli Tuzla.

 

 

Rudarstvo je već vjekovima jedna od najvažnijih privrednih grana našeg kraja, i kao takva čini stub i oslonac razvoja cjelokupne druge prateće privrede. I danas je rudarski posao hljeb sa sedam kora, zbog čega je još jednom ukazano na uslove rada u rudnicima koji nisu na zavidnom nivou.

 

 

– To nas obavezuje da svim rudarima omogućimo što je bolje uslove za rad, sigurniji rad i da bude naknada za rad na puno većem nivou. To je teško postići preko noći, ali upornim radom i kvalitetnim aktivnostima uprave i vlasnika rudnika, sa pravovremenim ulaganjem, sa efikasnijim sistemom nabavke, mislim da se može postići puno bolje, dodao je Čačković.

 

 

Na spomen obilježju rudarima koji su kao pripadnici Armije RBiH svoje živote dali za slobodu položeni su vijenci i odana dužna počast. Svečano je u zasluženu penziju ispraćeno i nekoliko radnika Rudnika soli.