Naslovna AKTUELNO U septembru na području TK smanjen broj migranata u odnosu na avgust

U septembru na području TK smanjen broj migranata u odnosu na avgust

Tokom mjeseca septembra službenici Uprave policije su pronašli i evidentirali 1.700 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil.

 

U odnosu na august u septembru je evidentirano 1.001 migrant manje. Ipak došlo se do saznanja da najveći broj migranata i dalje dolazi iz Pakistana. U ovom mjesecu radi se o 807 osoba iz ove države, zatim, Afganistana 570, Maroka 100, Bangladeša 82, Turske 29, Palestine 28, Alžira 24, Irana 19, Libije 15, Iraka 1l, Indije 5, Sirije i Kašmira 4, te Egipta i Zapadne Sahare po 1 osoba. U ovom periodu evidentirano je i 13 sigurnosno interesantnih događaja u kojim su učestvovali migranti. Od toga, jedan događaj je rezultirao podnošenjem izvještaja o učinjenom krivičnom djelu razbojništva.


 

U mjesecu septembru službenici policije Policijske uprave i Policijske stanice Kalesija pružili su asistenciju službenicima Službe za poslove sa strancima BiH, u provođenju planskih aktivnosti prema stranim državljanima. U navedenim aktivnostima pronađeni migranti su transportovani do Terenskog centra Tuzla, odnosno do imigracionog/prihvatnog centra u Sarajevu. Nakon provedenih aktivnosti od strane Službe za poslove sa strancima, Terenski centar Tuzla doneseno je 50 rješenja o protjerivanju i 50 rješenja o stavljanju pod nadzor migranata u imigracioni centar na području Sarajeva.