Naslovna AKTUELNO U Sindikatu hemije i nemetala FBiH borbu za prava radnika potisnuo je...

U Sindikatu hemije i nemetala FBiH borbu za prava radnika potisnuo je žestoki rat za pozicije

Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala Federacije BiH godinu dana funkcioniše bez zvanično imenovanog predsjednika. Borbu za veća prava radnika potisnuo je žestoki rat za pozicije, pa je cijela priča završila na sudu, potvrđeno je za Klix.ba.

 

Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala Federacije Bosne i Hercegovine prvu promjenu u dijelu strukture rukovodstva doživio je prije godinu dana, imenovanjem Mirsada Imamovića na poziciju predsjednika, ali samo na papiru. U praksi na čelno mjesto Imamović nikada nije došao, zbog čega je cijeli slučaj završio na sudu.

 

“Većinom glasova skupštine sindikata, kojem su prisutvovale sve organizacije koje pripadaju grani hemije i nemetala, regularnim putem sam izabran za predsjednika. Međutim, u režiji bivše predsjednice Kate Iveljić meni nije dozvoljeno zasnivanje radnog odnosa, odnosno dobijanje profesionalnog ugovora o radu. Ona je sa 17. januarom 2020. razriješena svih dužnosti”, tvrdi Imamović u razgovoru za Klix.ba.

 

 

 

 

“Nelegalni poslovi”

 

 

 

 

Prije zvaničnog razrješenja dužnosti, Imamović navodi da je Upravni odbor sindikata donio odluku po kojoj je Iveljić u organizaciji ostavljena još godinu dana, kao spoljna saradnica, bez prava glasa. Međutim, prema tvrdnjama našeg sagovornika, ona je poslove predsjednice nastavila raditi cijelu prošlu godinu.

 

“Nelegalno je sazivala upravne odbore, imenovala neke nove delegate, ne pozivajući one koji su zvanično izabrani. Mislim da je nekome u cilju da ovaj sindikat jednostavno nestane. Meni je savjetovano da obijem kancelariju, Iveljić otmem pečat te na takav način dođem do pozicije, međutim ja nisam tog karaktera. Odlučio sam se za pravnu borbu, angažovao sam advokata koji je već uputio tužbu te je predmet formiran na sudu. Ja idem do kraja, odnosno do Strazbura ukoliko bude trebalo”, ističe Imamović.

Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, Iveljić je poslove u sindikatu obavljala po rješenju Ministarstva pravde FBiH, koje je bilo validno zbog činjenice da ono nije moglo biti poništeno bez odluke kongresa sindikata.

 

 

 

 

Pljuštale smjene na vanrednom kongresu

 

 

 

 

No, umjesto odluke po kojoj bi se išlo u poništenje rješenja, nedavnim održavanjem vanrednog kongresa sindikata, Imamović, koji funkciju nikada zvanično nije ni preuzeo, je smijenjen, kao i zamjenik predsjednika Nermin Zukić.

“Funkciju potpredsjednika više ne obavljam i ta priča za mene je završena. Mogu reći da je grešaka bilo sa obje strane, a na vanrednom kongresu je imenovano novo rukovodstvo. Međutim, sada se čeka rješenje Ministarstva pravde i ukoliko sve bude u redu oni idu dalje”, kazao nam je Zukić.

 

 

 

 

Zbog svih peripetija u ovom trenutku rukovodstvo sindikata zvanično ne postoji, interesi radnika iz oblasti hemije i nemetala te rješavanje njihovih gorućih problema završili su u drugom planu, a na sceni je stupila žestoka borba za prvog u sindikatu. Klix.ba je kontaktirao i Katu Iveljić koja nam je kazala da nije u prilici komentirati ovaj slučaj, kratko kazavši da je u penziji.

 

 

 

 

(Izvor:Klix.ba)