Naslovna AKTUELNO U Srebrenici danas ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida

U Srebrenici danas ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocidaNa kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas su ukopani nekompletni posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

 

Najmlađa žrtva koja je ukopana ove godine je Osman Cvrk. Imao je samo 16 godina kada je ubijen. Najstarija je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine. Zajedno sa njom je ukopan i njen sin Rešid.

 

Konačan smiraj ove godine našli su i otac i sin, Zaim i Fuad Pilav. Ukopani su i braća Mujić, Fahrudin (25) i Zijo (28), te braća Isaković. Asim Isaković je u momentu kada je ubijen imao 20 godina, dok je njegov brat Kasim bio samo dvije godine stariji.

 

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

 

Do sada su u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ukopana 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja 19 je žena žrtava genocida, a ostale su stradale tokom 1992. godine.

 

Posmrtni ostaci žrtava genocida, pronađeni su na oko 570 različitih lokaliteta. Od ovog broja, 84 su masovne grobnice, 41 je primarna, a 39 sekundarnih.

 

Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.