Naslovna AKTUELNO U TK nema kontrole obavezne imunizacije

U TK nema kontrole obavezne imunizacije


Od KUP TK smo zatražili podatak koliko su izdali rješenja o sankcijama roditeljima koji nisu izvršili obaveznu vakcinaciju djece u 2019. godini, ali su nam kazali kako taj podatak nemaju.

“Obavezna imunizacija djece je definisana članom 40. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a nadzor nad provođenjem navedenog Zakona vrši nadležna sanitarna inspekcija. S obzirom da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nema zaposlenog sanitarnog inspektora, iz tog razloga duži period nije ni vršena kontrola obavezne imunizacije djece na području TK”, kazali su nam iz KUIP TK.

 

Ovo predstavlja veliki problem za javno zdravlje građana Tuzlanskog kantona jer je sanitarni inspektor zadužen za kontrolu raznih oblasti, među kojima je i higijenska ispravnost životnih namirnica i njihov promet.

Tu je i kontrola sanitarno-tehničkih i higijenskih uvjete u javnim objektima (javni lokali, škole, ustanove soc. zaštite i dječije zaštite i dr.) i drugim mjestima od značaja za osiguranje sanitarne, higijenske i protivepidemijske zaštite te kontrola zdravstvenog stanja zaposlenih u djelatnostima i na poslovima koji su pod sanitarnom inspekcijskom kontrolom.

U nadležnosti sanitarne inspekcije je i kontrola zaštite zdravlja ljudi, te sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti kao i kontrola snabdijevanja vodom i odstranjivanje otpadnih voda i materijala.

 

Prema navodima iz Programa rada za 2019. godinu koji je Vlada TK usvojila na 60. sjednici, navodi se kako KUIP TK nema ni zdravstvenog inspektora. Planirano je oko 150 kontrola u ovoj godini.

 

Tokom augusta ove godine raspisan je konkurs za prijem ova dva inspektora, ali je isti poništen jer se pojavila potreba da se preispitaju uslovi za obavljanje poslova na svim radnim mjestima u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove TK, te u skladu sa tim pokrene procedura za izmjenu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji KUIP TK.