Naslovna AKTUELNO U TK obilježava se Dan policije

U TK obilježava se Dan policije

Tuzlanski policajci svakodnevno se suočavaju s brojnim sigurnosnim izazovima, a direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman kaže da se svim problemima pristupa u maksimalnom kapacitetu, posebno u oblasti organizovanog kriminala.

“Današnji defile policajaca kroz grad na neki način predstavlja pokušaj da se prije svega mi približimo građanima te im pokažemo snagu i ono čime raspolažemo, kao i da im pokažemo spremnost da u svakom trenutku stanemo u njihovu i zaštitu njihove imovine”, rekao je Korman.

Migrantska kriza je globalni problem koji se odražava i na Bosnu i Hercegovinu, a u posljednje vrijeme posebno na Tuzlanski kanton. Migranti svakodnevno prolaze ulicama Tuzle, a neki od njih nerijetko u ovom gradu ostaju duži vremenski period.

 


“Migrantska kriza još uvijek nije problem broj jedan koji nas pogađa, a prema nekim procjenama i saznanjima ona bi se mogla pojačati do kraja godine”, naglasio je Korman.

 

Povjerenje građana u policiju u ovom trenutku je najvažnije, a direktor Uprave policije MUP-a TK kaže da je bez uzajamnog djelovanja policijskim službenicima mnogo teže raditi.

 

“Percepcija javnosti na neki način nije nam baš naklonjena iz brojnih razloga, a sa svoje strane, prije svega kroz rad i izvršavanje poslova i zadataka, pokušavamo pokazati zajednici da smo mi tu radi njih”, dodao je Korman.

 

Govoreći o generalnoj ocjeni sigurnosti, Korman je istakao da je stanje trenutno na zadovoljavajućem nivou te da građani ne trebaju brinuti.

 

S druge strane, u proteklom periodu mnogo se radilo na materijalno-tehničkom opremanju MUP-a TK, kao i poboljšanju pružanja usluga koje su podignute na viši nivo.

 

“Veoma je važno da smo nabavili 150 dugih cijevi za Specijalnu policiju i Jedinicu za javni red i mir, izdvojili smo dodatnih 400.000 KM za nabavku novih vozila, a izvršili smo i rekonstrukciju i utopljavanje policijskih uprava u Banovićima, Gradačcu i Gračanici”, rekao je ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić.

 

Tuzlanska policija je obogaćena i savremenim radarima, a u narednom periodu moguća je nabavka i novih modernih uređaja koji će pospješiti stanje u saobraćaju na cestama Tuzlanskog kantona.

 

Danas je istaknuto da od početka 2019. godine istražni organi postižu veoma dobre rezultate u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga, kao i u ostalim vidovima organizovanog kriminala. Korman je istakao da bi se još konkretnije aktivnosti mogle vidjeti u narednom periodu.

 

U ovom kantonu u godini iza nas implementiran je i šesti član Zakona o unutrašnjim poslovima te je Uprava policije dobila zasebnu jedinicu, a radilo se o rješavanju statusnih pitanja uposlenika MUP-a TK koji su danas u nešto boljem položaju nego ranije.