Naslovna AKTUELNO U toku je deminiranje dijela općine Lukavac (VIDEO)

U toku je deminiranje dijela općine Lukavac (VIDEO)

EUFOR-ov stručnjak za deminiranje i eksplozivna sredstva pukovnik Markus Haider navodi da je sistem deminiranja putem metode ‘vraćanja zemljišta’, koja se koristi da bi se od mina očistilo 928 kilometara kvadratnih, koliko se procjenjuje da ih je preostalo u zemlji, brži od ranije korišćenih strategija.

 

U Bosni i Hercegovini je trenutno aktivno 478 deminerskih projekata vraćanja zemljišta, a procjenjuje se da je njima obuhvaćeno 182 hiljade mina. Primjenom ovoga pristupa deminiranju, bit će skraćeno ukupno vrijeme potrebno za deminiranje, a raspoloživi novac će efikasnije biti upotrijebljen.

 

Na području općine Lukavac, na lokalitetu MZ Orahovica, početkom juna je započeo izuzetno važan projekat deminiranje zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava na površini od preko milion kvadratnih metara.

 

U prošloj godini je okončan projekat deminiranja na lokalitetu od Brane Badinovići do Cerika u kome je pronađeno oko 400 mina i oko 50 komada NUS-a. Izvođač radova je kompanija MAG, nadzor i kontrola su u nadležnosti domaće agencije BH MAC, a donator je Njemačaka ambasada u BiH koja je zadovoljna rezultatima na području općine Lukavac, te su donijeli odluku da nastave sa podrškom ovom projektu.

 

Trenutna veličina teritorije BiH za koju se sumnja da je pokrivena minama iznosi 1.018 kvadratnih kilometara, što predstavlja 2,1 posto ukupne površine zemlje.

 

Oko pola miliona Bosanaca i Hercegovaca, što je skoro 15 posto stanovništva, je još uvijek izloženo opasnosti od mina. Od 1996. godine 673 osobe su izgubile život u BiH zbog mina, 1.769 je povrijeđeno, a 55 deminera je izgubilo život. U BiH, ali i u Evropi i svijetu je sve manje sredstava za deminiranje.

 

Na području općine Lukavac je još nekoliko minsko sumnjivih površina, a veliki broj je stradalih od zaostalih mina i NUS-a. Problem je i nemogućnost korištenja zemljišta od strane lokalnog stanovništva.

 

 

Ovaj projekat koji započeo na području Orahovice bi trebad da bude okončan do kraja oktobra ove godine. Služba CZ Lukavac je u saradnji sa BH MAC-om pripremila projekte i dokumentaciju za nastavak procesa deminiranja. Ako uslovi budu dozvoljavali na području općine Lukavac će se odmah nastaviti i sa trećim projektom, a to je deminiranje na lokalitetu minsko sumnjive površine od Cerika do Miliog Sela.

 

Više o ovoj temi saznajte u video prilogu Midhata Sarajlića:

 

 

 

(RTV Lukavac)