Naslovna AKTUELNO U toku je projekat ozelenjavanja Lukavca (VIDEO)

U toku je projekat ozelenjavanja Lukavca (VIDEO)

Početkom 2020. godine Općina Lukavac je, u saradnji sa Centrom za ekologiju i energiju Tuzla, pokrenula projekat ozelenjavanja grada i obnove postojećeg biljnog fonda.

 

Projekat je nazvan „Stvaranje zelenih površina za bolje životne uslove u Lukavcu“ i ima za cilj poboljšanje životnih uslova i smanjenje aerozagađenja, a isti realizovan  je uz partnerstvo i finansijsku podršku Udruženja ekologa iz Berlina u Njemačkoj.


Prva faza projekta podrazumijevala je nabavku i sadnju 388 sadnica odraslih stablašica lišćara i 115 komada grmlja.

 

Zbog situacije sa pandemijom virusa Covid-19 nije došlo do potpune realizacije i sadnje svih sadnica. U prvoj fazi, preciznije u  proljeće ove godine, posađeno je  110 sadnica lipe u ulicama Titova, Branilaca Bosne i Kulina Bana, kao i 156 sadnica  topole na putu prema gradskom groblju.

 

Prije par dana krenula je realizacija i druge jesenje faze u sklopu koje je planirana sadnja preostalih i novih sadnica.

 

Tako će novozasađene sadnice uljepšavati lukavačke krajolike,  a ono što je pozitivno je i to što su Centar za ekologiju i energiju Tuzla i Udruženje ekologa iz Njemačke iskazali interes i želju za nastavak saradnje, pa će se trend ozelenjavanja gradskih ulica biti nastavljen i u 2021. godini.

 

Više doznajte u video prilogu Subhije Sivčević:

 

 

(RTV Lukavac)