Naslovna AKTUELNO U toku je prvi upisni rok u srednje škole (VIDEO)

U toku je prvi upisni rok u srednje škole (VIDEO)

Ukupno 3. 891 učenik, koliko ih je završilo osnovnu školu na području Tuzlanskog kantona, ove godine će moći pronaći svoje mjesto u nekoj od 30 srednjih škola u kantonu.

 

Do petka,11. juna traje upis za tehničke, stručne i umjetničke srednje škole, a za gimnazije do 17. juna. Drugi upisni rok bit će raspisan 14. juna, a treći nakon 25. avgusta ove godine. Utvrđen je i plan upisa na Univerzitetu u Tuzli.

 

Planom upisa predviđeno je 5. 200 mjesta u srednjim školama. Od ovog broja za upis u gimnazije je predviđeno 825 mjesta, 2.425 mjesta je predviđeno u tehničkim, 1.875 u stručnim, te 75 u umjetničkim školama.

 

I ove godine očekuje se velika potražnja za radnicima u sektoru deficitarnih zanimanja, stoga u Ministarstvu obrazovanja TK preporučuju učenicima da se odluče i za neko od ovih zanimanja i iskoriste priliku za dobijanje stipendije.

 

Plan upisa učenika, koji predviđa 1.309 mjesta više u srednjim školama u odnosu na broj učenika koji završavaju osnovnu školu, omogućit će svim učenicima da nastave obrazovanje u skladu sa postignutim uspjehom u osnovnoj školi, ličnim interesima i sposobnostima, kao i mogućnostima škola. Drugi upisni rok bit će raspisan 14. juna, a treći nakon 25. avgusta ove godine.

 

Pored srednjih škola, utvrđena je upisna politika i na JU Univerzitet u Tuzli. Prema Planu upisa na prvom ciklusu studija planiran je upis ukupno 2.220 studenata od toga 1140 studenata koji se finansiraju iz Budžeta Tuzlanskog kantona, 1.010 studenata koji se sami finansiraju, te 70 vanrednih studenata.U ovaj broj je uključen i integrisani studij I i II ciklusa studija na Medicinskom fakultetu.

 

Na drugom ciklusu studija svih fakulteta Univerziteta u Tuzli planiran je upis minimalno 441 studenta, s tim da je maksimalno planiran broj studenata za upis na II ciklus studija 1.255 studenata.

 

Usvojena je i Odluka o iznosu participacije i školarine o troškovima sva tri ciklusa studija na fakultetima/Akademiji Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2021/22. godini.

 

Održat će se i prijemni ispit na fakultetima za prijem studenata,  te će se prilikom upisa bodovati i rezultati koji su učenici postigli na eksternoj maturi.

 

Upis je u toku u sve tri srednje škole u Lukavcu, a zbog čega odabrati upravo neki od njih saznajte u video prilogu Alema Meškovića:

 

 

 

(RTV Lukavac)