Naslovna AKTUELNO U Tuzlanski kanton stigao potrošni materijal za potrebe masovne vakcinacije

U Tuzlanski kanton stigao potrošni materijal za potrebe masovne vakcinacije

U Tuzlanski kanton danas je stigao prvi kontingent potrošnog materijala za potrebe masovne vakcinacije stanovništva. Radi se o špricama, iglama, jednokratnim jastučićima vate, te kantama za oštri otpad, koje su osigurane kao rezultat uspješne saradnje Vlade Tuzlanskog kantona i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH.

 

„Sa UNDP-om imamo odličnu saradnju na više razvojnih programa. Jedan od aspekata te saradnje je i u oblasti zdravstva, te u tom kontekstu, realiziramo ovaj program osiguranja materijalnih pretpostavki za masovnu vakcinacije stanovništva Tuzlanskog kantona. Na tome smo svakako zahvalni našim partnerima u UNDP-u. Ovim mi praktično, zajedno sa našim planom punktova, odnosno namjerom da imunizaciju radimo preko domova zdravlja, zaokružujemo potpuno pripreme za imunizaciju. Još nam samo nedostaju vakcine, koje nažalost ne možemo samostalno nabaviti“, rekao je premijer Hodžić


 

„Mi nažalost nemamo informacije kada možemo očekivati i koju količinu vakcina u Tuzlanskom kantonu, ali smo opredijeljeni da, uz količinu koja nam bude pripadala prema raspodjeli i kvotama sa federalnog nivoa, dodatno i našim sredstvima učestvujemo u nabavci dodatnih količina vakcina za građane našeg kantona“, kazao je premijer Hodžić.

 

Na područje Tuzlanskog kantona do sada je došlo oko 8.000 doza vakcina i one su već aplicirane prioritetnim skupinama, zdravstvenim radnicima i dijelu građana starijih od 65 godina.

 

„Nažalost mi smo limitirani aktivnostima viših nivoa vlasti. Od onih količina koje dođu u BiH, nama pripadne određeni dio i to je oko 20% od ukupnog broja vakcina koje pripadaju entitetu Federacija BiH“, kazao je ministar zdravstva Božo Jurić.

 

Ovim Tuzlanski kanton stvara preduslove za vakcinaciju, ali nažalost vakcine i dalje stižu u malim količinama. Za sutra je najavljen jedan kontingent vakcina kineskog proizvođača, koji treba stići u Sarajevo, ali još uvijek se ne zna koja će količina biti dodijeljena Tuzlanskom kantonu.