Naslovna AKTUELNO U Tuzli otvoren Memorijalni centar Kapija

U Tuzli otvoren Memorijalni centar Kapija

Otvaranju memorijalnog centra Kapija prethodili su radovi na uređenju objekta, kao i prikupljanje vrijedne dokumentarističke građe. Građanima su danas predstavljene stalne postavke sastavljene od panoa, audio-vizuelnih snimaka, fotografija, novinskih članaka i slično.

U posebno izrađenim vitrinama predstavljene su i fotografije žrtava zločina i njihovi lični predmeti, kao i dostupni svi relevantni tekstovi vezani za suđenje i presudu ratnom zločincu Novaku Đukiću, koji je prema presudi Suda Bosne i Hercegovine za počinjeni ratni zločin na tuzlanskoj Kapiji osuđen na 20 godina zatvora.

Memorijalni centar Kapija značajan je za porodice stradalih mladića i djevojaka 25. maja 1995. godine, kao i za sve one koji su se zadesili na ovom mjestu u 20 sati i 55 minuta, kada je ispaljena granata s planine Ozren, ali su pukom srećom uspjeli preživjeti.

 

 

 

Jedan od takvih je i Edin Hurić, predsjednik Udruženja “25. maj – Kapija” koji kaže da otvaranjem memorijalnog centra roditelji ubijene djece sa sebe skidaju jedan ogroman teret jada, gorčine, čemera i nepravde koji ih pritišće 25 godina.

“Pedeset metara odavdje je ubijena mladost Tuzle, a nakon 25 godina mi nismo dočekali pravdu u bilo kojem segmentu. Zahvaljujući građanima Tuzle koji imaju najveće srce na svijetu, shvatili smo da se sve one laži koje koje se govore o Kapiji i neistine koje se pišu u knjigama, mogu suzbiti jedino na ovakav način, muzejskom postavkom. Svaki posjetitelj, bilo da je riječ o našem građaninu ili strancu, koje uđe u ovaj centar skinut će mali dio bremena sa leđa roditelja, to će im biti velika satisfakcija”, ističe Hurić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović navodi da spomenička i manifestaciona kultura mora neprekidno podsjećati na to da se zločin poput masakra na Kapiji nikada više ne smije ponoviti.

 

 

“Moramo pamtiti i opomijati. Treba se znati da je presuđeni ratni zločinac Novak Đukić i njegova bratija, pod komandom presuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, Tuzli nanio najveću ranu u historiji, ubivšu tuzlasku djecu 25. maja 1995. godine”, istakao je Imamović.

 

 

Kako kaže, osuđeni ratni zločinci su krajem rata, znajući da se bliži mir požurili da ubiju što više civila.

 

 

“Prvo su u proljeće 1995. bile ponovoljene sarajeske Markale, zatim Kapija, a onda su nastavili realizaciju svog užasnog zločinačkog plana u Srebrenici gdje su počinili genocid. Mi sada moramo njegovati pietet prema nevinim žrtvama i ne smijemo dozvoliti zločincima da lažu jer je istina jača od laži samo pod uslovom da je sadržana u memorijalnoj i spomeničkoj kulturi. Ovaj centar će biti čuvar svih dokaza o zločinu koji su zločinci počinili na Kapiji”, naglaso je Imamović.

 

Kao autor postavke u memorijalnom centru Kapija se potpisuje Senad Begović iz Centra za kulturu, koji ističe da će posjetiteljima na raspolaganju biti profesor historije.

“Postavka obuhvata izvornu građu koja je nastajala neporedno nakon maskakra na Kapiji. Imamo onele s isječcima iz dnevne štampe, izvještaje komisija koje su radile na dan tragedije i poslije, portrete ubijenih… Bit će prikazan i dokumentarni film Balkanske istraživačke mreže (BIRN) o suđenju Novaku Đukiću. Tu su i drugi dokumenti vezani za ovu temu, a naša je namjera da se ovo postane informaciono-dokumentacioni centar”, pojašanjava Begović.

 

Svi dokazi o masakru na tuzlanskoj Kapiji će biti dostupni i u online izdanju kako bi se sa stravičnim dešavanjima u ovom gradu mogao upoznati cijeli svijet.