Naslovna AKTUELNO U Tuzli počeo simpozij hirurga

U Tuzli počeo simpozij hirurga


U Tuzli je danas započeo edukativni, stručni i naučni simpozij hirurga sa međunarodnim učešćem, a kojeg je svečano otvorio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

 

Kongres je okupio istaknute liječnike hirurge iz brojnih zemalja, koji će govoriti o aktuelnim temama i uspjesima medicine u oblasti hirurgije.

 

Načelnik Klinike za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Zijah Rifatbegović ističe da je cilj simpozija unaprijediti liječnička znanja.

 

– U unapređenju novih znanja želimo steći nova iskustva, nova prijateljstva. Pred nama su veliki izazovi, a kvalitetna stručna saradnja dovodi do dobrih rezultata. Posebno sam sretan što se ovakav simpozij održava u našoj zemlji, u BiH, u Tuzli – rekao je Rifatbegović.

 

Tokom svečanog otvorenja naglašeno je da UKC Tuzla ima jasnu viziju razvoja i to u smislu da postane regionalni lider u oblasti zdravlja.

 

– To unapređenje će biti zasnovano na edukaciji i inovacijama u medicini. UKC Tuzla želi ulagati u svoj kadar, a mi smo bili u prošloj godini domačini za više od 30 naučnih skupova na kojima je učestvovalo više od 10.000 zdravstvenih radnika – naglasio je direktor UKC Tuzla dr. Nešad Hotić.

 

U Tuzlanskom kantonu je zabilježen najmanji broj zdravstvenih radnika koji su napustili BiH, a UKC Tuzla je proglašen najboljom zdravstvenom ustanovom u BiH, o čemu je posebno govorio premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, piše Fena.

 

– U proteklom periodu UKC Tuzla je proširio i nastavlja da širi spektar svojih zdravstvenih usluga i time unapređuje naš cjelokupan zdravstveni sistem. Imajući ovo u vidu, ove godine smo kroz financijske dokumente našeg kantona predvidjeli sredstva da ove godine uposlimo i novih 75 mladih doktora. Neki od njih će sigurno svoje buduće usmjerenje naći u oblasti hirurgije – istaknuo je premijer Suljkanović.

 

Međunarodna zajednica u BiH, rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, očekuje od lidera da primjenjuju ovu vrstu pragmatizma, kao i liječnici u BiH da im je fokus privrženost i poštivanje međunarodnih standarda.

 

– A ovdje je to danas vidljivo i vidi se da želite stvarati insitucionalne standarde i okruženje u kojima izvrsnost može cvjetati. Danas ovdje u Tuzli s ovom grupom vrhunskih stručnjaka okruženi smo neoborivim dokazima da se u BiH najizazovniji zadaci u nauci, administraciji i zdravstvu mogu uspješno izvršavati. Kada smo bolesni tada samo pitamo koja je najbolja bolnica, a Tuzla je sigurno u toj oblasti najbolja – poručio je Inzko.

 

Jedan od ciljeva međunarodnog simpozija hirurga je pružiti priliku svim učesnicima, prvenstveno mladim bosanskohercegovačkim hirurzima da steknu nova i potrebna iskustva koja će im pomoći da postanu budući lideri bh. hirurgije.