Naslovna AKTUELNO U Tuzli se otvara Srednja savremeno-umjetnička škola

U Tuzli se otvara Srednja savremeno-umjetnička škola

U Tuzli će u novoj 2021./22. školskoj godini svoja vrata otvoriti i Srednja Savremeno – umjetnička škola. Rezultat je ovo dvogodišnjeg istraživanja o potrebama mladih na području Tuzlanskog kantona koje su sproveli članovi Udruženja ”Pozorišta mladih Tuzle” i ”Mladi Tuzle”.

 

Na osnovu rezultata istraživanja izrađen je elaborat o društveno – ekonomskoj opravdanosti i pokrenuto je osnivanje Mješovite srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla koja će učenike obrazovati za različita zanimanja u polju umjetnosti, društvenih i humanističkih nauka uz primjenu savremenih metoda učenja i kreativne dramske pedagogije u cjelokupnom procesu obrazovanja svih zanimanja.


 

”Značaj osnivanja škole za buduće generacije ogleda se u tome što će ovo biti škola kreativne samospoznaje, mjesto koje će učenike osposobiti i podučiti komunikacijskim vještinama, naučiti ih kulturi javnog nastupa, doprinijeti socijalizaciji, kognitivnom i emocionalnom razvoju ličnosti, podučiti projekt menadžmentu, introspekciji, kritičkom razmišljanju, imaginaciji, prihvatanju, tjelesnom i umnom razvoju i mnogim drugim stvarima”, kazao nam je Adnan Mujkić, direktor škole dodavši da će kroz ovu školu učenike osposobiti na način da stečene vještine funkcionalno koristi u različitim životnim situacijama i svim daljim nivoima obrazovanja.

 

Ideja je dobila podršku i od Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona koje 28. jula ove godine izdalo saglasnost za osnivanje. Škola je već upisana i u Registar privrednih subjekata Općinskog suda u Tuzli, a 26. novembra godine Ministarstvo obrazovanja je izdalo saglasnost i akreditaciju na Nastavni plan i program za obrazovanje učenika u školskoj 2021/2022. godini koji predstavlja autorsko djelo Osnivača.

 

Nastavni plan i program je strukturiran tako da osigurava potreban standard općeg obrazovanja (gimnazijski nivo) i odgovarajući nivo opće kulture koja je temelj i pretpostavka uspješnog savladavanja sadržaja profesionalnog stručnog obrazovanja.

 

U prvoj generaciji planiran je upis za zanimanja izvedbenog animatora dramske umjetnosti i edukacije i Omladinskog lidera.