Naslovna AKTUELNO U UKC-u Tuzla pooštravanje mjera: Obavezno testiranje pacijenata prije prijema u bolnicu

U UKC-u Tuzla pooštravanje mjera: Obavezno testiranje pacijenata prije prijema u bolnicu

Zbog usložnjavanja epidemološke situacije u Tuzlanskom kantonu uzrkovane koronavirusom Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva danas je održao sjednicu na kojoj je usvojen niz zaključaka. Između ostalog, u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli i dalje će na SARS-CoV-2 morati biti testirani svi pacijenti koji se primaju na hospitalizaciju.

 

 

 

 

U protekla 24 sata u Tuzlanskom kantonu potvrđeno je 17 novih pozitivnih slučajeva na koronavirus, a od toga su dva vezana za Univerzitetski klinički centar u Tuzli.

 

 

 

 

Naime, riječ je o jednom ljekaru iz Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju te pacijentu koji je sinoć primljen u Kliniku za interne bolesti zbog infarkta. Prilikom prijema ovaj pacijent je testiran na koronavirus, a njegov nalaz je bio pozitivan.

 

 

 

 

Zbog trenutnog usložnjavanja epidemiološke situacije Krizni štab Ministarstva zdravstva TK danas je usvojio zaključak kojim se stavlja van snage odluka o tome da se pacijenti u Univerzitetski klinički centar u Tuzli primaju bez testiranja na SARS-CoV-2. To znači da će svi građani kojima je potreban bolnički tretman uz redovnu trijažu biti testirani i na ovaj virus.

 

 

 

 

Ranije je za direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović potvrdio da se zaraženi ljekar trenutno nalazi u kućnoj izolaciji, a testiranju su podvrgnute i sve kolege sa kojima je bio u kontaktu. Ostale smjene su na poslu.

 

 

 

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK naložio je menadžmentu UKC-a Tuzla da zbog pojave pozitivnih slučajeva u ovoj ustanovi zadrži trenutni nivo aktivnosti na 30 posto.

 

 

 

“U svrhu što adekvatnijeg odgovora na pojavu novooboljelih, Krizni štab Ministarstva zdravstva TK ovlašćuje menadžment JZU UKC Tuzla da ubuduće promptno reagira po pitanju poduzimanja preventivnih i drugih mjera, uz informisanje Kriznog štaba Ministarstva”, navedeno je u jednom od zaključaka.

 

 

 

Također, ovaj štab je naložio svim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona, bez obzira na oblik vlasništva, da pacijente predviđene za operativne zahvate obavezno testiraju PCR metodom tokom preoperativne pripreme. Kada je u pitanju javno zdravstvo uzorkovanje vrše nadležne higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja.

 

 

 

“Krizni štab Ministarstva zdravstva TK upozorava menadžmente i uposlenike svih zdravstvenih ustanova na području kantona na obavezu korištenja lične zaštitne opreme tokom svakodnevnog rada. Apelujemo na sve zdravstvene radnike u svim zdravstvenim ustanovama na području kantona da se, ukoliko uoče pojavu simptoma sličnih infekciji sa COVID-19 kod sebe i članova svojih domanćinstava, bez odlaganja telefonom jave HES nadležnog doma zdravlja ili matične ustanove, koji će procijeniti dalje potrebne korake”, navode iz Kriznog štaba.

 

 

 

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK danas je usvojio i još nekoliko zaključaka. Između ostalog, kada je riječ o praktičnoj i drugoj nastavi koja se održava unutar zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, ista se može obavljati uz prethodno PCR testiranje participanata na koronavirus.

 

 

 

Dalje, krizni štab Ministarstva zdravstva traži od Medicinskog fakulteta, kao i srodnih obrazovnih ustanova čiji polaznici imaju praktičnu nastavu te Univerziteta u Tuzli da nastavnom osoblju dostavi neophodni minimum prektične nastave potreban za legalno okončanje nastavnog procesa u tekućoj akademskoj godini, a sa ciljem što kraćeg zadržavanja studenata u zdravstvenim ustanovama, zbog pogoršanja higijensko- epidemiološke situacije.

 

 

 

“Upozoravamo građane, ustanove, institucije, privredna i druga društva, sve poslodavce na području Tuzlanskog kantona na obavezu korištenja ličnih zaštitnih sredstava – maske, u zatvorenim javnim prostorima, kao i pri okupljanju na otvorenim javnim prostorima, što je dio preporuka i naredbi federalnog ministarstva zdravstva”, istaknuli su u zaključku.

 

 

 

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK će, ukoliko dođe do daljnjeg pogoršanja epidemiološke situacije na području TK, predložiti ponovno uvođenje svih potrebnih restriktivnih mjera za koje je ovlašten naredbom Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 29. maja 2020. godine”, naveli su iz ovog štaba.

 

 

 

Zbog spomenutog su pozvali građane Tuzlanskog kantona na pridržavanje svih mjera koje su na snazi, kako bi izbjegli usložnjavanje epidemiološke situacije.

 

 

 

Podsjetimo, u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH trenutno su aktivna 44 pozitivna slučaja na SARS-CoV-2, a najsloženija situacija je na području Živinica gdje je u dva klastera zaraženo 36 osoba.