Naslovna AKTUELNO Učestali požari na stambenim objektima, provjerite dimnjake i instalacije (VIDEO)

Učestali požari na stambenim objektima, provjerite dimnjake i instalacije (VIDEO)


U posljednjih nekoliko dana na području općine Lukavac desila su se tri požara na stambenim objektima, na svu sreću bez ljudskih žrtava, ali sa pričinjenom velikom materijalnom štetom.

 

Uzrok velikog broja požara u stambenim, poslovnim i javnim objektima su kvarovi na električnim instalacijama, koje je neophodno redovno održavati. Zakonom o upravljanju, korištenju i održavanju zajedničkih dijelova zgrade, uređuju se prava i obaveze vlasnika posebnih dijelova zgrade u korišćenju i upravljanju zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade i njihovom održavanju. Ovim Zakonom, između ostaloga, predviđeno je redovno održavanje protupožarne instalacije i protupožarnih aparata.

 

I iz nadležne službe u Općini Lukavac podsjećaju i apeluju na građane i upravitelje na poštivanje pomenutog Zakona.

 

Tokom zimskog perioda posljednjih godina bilježi se  i sve veći broj požara na dimnjacima. Iz Civilne zaštite Općine Lukavac upozoravaju građane na neophodnost redovnog čišćenja dimnjaka i nekoliko puta godišnje, uz pravilnu pripremu za sezonu grijanja. Nažalost, na području naše općine još uvijek nije u funkciji dimljačarska služba koja bi sasvim sigurno adekvatnim radom smanjila broj sve učestalih požara.

 

S druge strane profesionalna vatrogasna jedinica je, prema riječima Edina Hamzića pomoćnika općinskog načelnika, u posljednje vrijeme spremno odgovorila na sve zadatke. Pored materijalno-tehničke opremljenosti značajne aktivnosti se vode na nabavci novog vatrogasnog vozila koje je neobhodno kako bi  još brže i kvalitetnije odgovorili zadacima. Naredne godine u planu je i nabavka specijalizovanog vozila za gašenje šumskog požara.

 

Više doznajte u video prilogu Edine Husović:

 

 

(RTV Lukavac)