Naslovna AKTUELNO Učestalo nošenje maske vam iritira kožu lica? Stručnjaci otkrivaju kako to spriječiti

Učestalo nošenje maske vam iritira kožu lica? Stručnjaci otkrivaju kako to spriječiti

Iako se mjere zaštite ublažavaju, to ne znači da ćemo ubrzo prestati nositi zaštitne maske.

 

Ako ih nosite na dnevnoj bazi zbog posla ili bilo kojeg drugog razloga, vjerojatno ste primijetili promjene na koži lica, barem na donjem dijelu. Kako piše Her, prištići, crvenilo, pa čak i masnice nastale od nadražaja učestala su posljedica nošenja zaštitnih maski.

 

Kako je za Her otkrio dermatolog Joshua Zeichner, prištići najčešće nastaju kod osoba s masnom kožom lica jer taj dio kože ne dobiva dovoljno zraka i pore se začepljuju puno lakše nego inače. Kod osoba sa suhom kožom najčešće se koža počinje ljuštiti i perutati.

 

Kako biste to spriječili, Zeichner savjetuje da osobe s masnom kožom posvete dodatnu pažnju njezi kože kiselinama i dubinskom čišćenju, a osobe sa suhom kožom bi trebale dvostruko hidrirati kožu lica, barem područje ispod maske.

 

Ono što je također jako bitno je sastav tkanine od koje je maska načinjena. Ako je riječ o pamučnim maskama, one vjerojatno neće izazvati nered na licu kao maske od drugih materijala. Isto tako, važno je održavati masku čistom.

 

Ako ste, pak, iskusili masnice na tom dijelu lica, dermatolog savjetuje da nakon posla kožu rashladite ručnikom namočenim u ledenu vodu i namažete masnice kremom koja sadrži arniku, piše Index.hr.