Naslovna AKTUELNO Udruženje roditelja djece osoba s autizmom pisali Vladi TK i Skupštini TK

Udruženje roditelja djece osoba s autizmom pisali Vladi TK i Skupštini TK


S obzirom na zastoj u izgradnji Centra za autizam TK, prve ustanove ovog tipa u BiH, Udruženje roditelja djece osoba s autizmom (URDOSA) uputila je otvoreno pismo  Vladi i Skupštini TK u kontekstu obilježavanja 02. aprila Svjetskog dana autizma i neispunjenih rokova i obećanja koje je Udruženje dobilo od premijera TK na isti datum prošle godine.

 

Pismo Udruženje roditelja djece osoba s autizmom prenosimo u cjelosti:

 

˝Obraćamo vam se sa zahtjevom da jasno analizirate zastoj u gradnji Centar za autizam TK, i da do 02. aprila 2019. godine, datuma kada ćemo obilježiti Svjetski dan autizma, date odgovore u pisanoj formi na pitanja zašto se još uvijek nije izgradio Centar za autizam TK, uprkos obećanju premijera TK Jakuba Suljkanovića, od 02. aprila 2018. godine. Podsjećamo, premijer je tada rekao da će Centar biti otvoren do 02. aprila 2019. godine. To obećanje je podsjećamo izrečeno na dan obilježavanja Svjetskog dana autizma, na gradilištu Centar za autizam u Bukinju Tuzla, pred velikim brojem roditelja djece osoba s autizmom, predstavnika medija, kao i ministara koji su tada bili u premijerovoj pratnji.

 

Postavljamo pitanje, zašto još uvijek nije pronađena organizacija/partner koja će raspisati tender za dalje radove na Centru, po zaključku Vlade TK, odnosno obavezi za koju je zaduženo Ministarstvo rada, socijalne politike i povratka TK? Smatramo da bi se sa prikupljenih 360 hiljada KM(prikupljeni novac na posebno računu ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK), otkočio zastoj u izgradnji, i da bi potom bilo lakše prikupljati ostatak novca. Još jednom ističemo veliko nezadovoljstvo roditelja i djece osoba s autizmom, zbog kašnjenja  i neispunjavanja obećanja i zadatih rokova koje je vlast Tuzlanskog kantona postavila pred sebe. Djeca osobe s autizmom i njihove porodice godinama čekaju izgradnju Centra, kako bi djeca konačno počela dobijati adekvatnu psiho-socijalnu zaštitu, rehabilitaciju i obrazovanje prilagođeno njihovim mogućnostima.

 

Poslanike u Skupštini TK, ali i članove Vlade TK podsjećamo da je Skupština daleke 2012. godine Zaključkom dala zadatak Vladi TK da osnuje JU Centar za autizam TK. Ovaj zaključak su tada podržali svi poslanici tadašnjeg saziva Skupštine. Od tada je prošlo sedam godina, a Centar još nije izgrađen. Iz tog razloga tražimo od poslanika da postave pitanje Vladi, zašto pomenuti Zaključak još nije ispoštovan, s obzirom da je riječ o rješavanju pitanja obrazovanja, rehabilitacije i socijalne zaštite djece osoba s autizmom, danas sigurno najranjivije grupe stanovništva u BiH. Tražimo, od poslanika u Skupštini TK da se aktivno uključe u što hitnije rješavanje ovog pitanja. U posljednjih godinu dana, iz Vlade TK su se mogli čuti samo odgovori i objašnjenja za kašnjenje u izgradnji Centra za autizam koji produžavaju agoniju djece osoba s autizmom i njihovih porodica.

 

Vrijeme je da se vlast u TK ponovo vrati na put rješavanja problema, a ne daljeg kompliciranja stanja, i jalovih objašnjenja, od kojih niko nema koristi. Iako je aktuelna Vlada TK u tehničkom mandatu, tražimo da to ne bude izgovor na dalje nedjelovanje, i zaobilaženje problema. Nema vremena za novo odgađanje, jer je aktuelni saziv Vlade najodgovorniji za postojeće stanje, i zastoj u izgradnji Centra za autizam TK. Podsjećamo, i da ste u Budžetu TK za 2019. godinu trebali predvidjeti 100 hiljada KM za gradnju Centra. Sve općine s prostora TK su obećale uplatiti ili su uplatile određene novčane iznose za gradnju. Ukoliko se se sve pomenuto u tekstu sabere, dolazimo do iznosa od oko 500 hiljada KM. To je motiv više, da se vlast u TK pokrene, i vrati na put rada za građane, u ovom slučaju djecu osobe s autizmom˝.