Naslovna Istaknuto Udruženje Srce za djecu promoviše film „Sa druge strane medalje“...

Udruženje Srce za djecu promoviše film „Sa druge strane medalje“ posvećen malim herojima koji nisu više s nama

 

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka u nardnom periodu promovisat će film “Sa druge strane medalje”, dokumentarni film o često, nepravedno, zanemarenim osobama, herojima ovog društva koji su u borbi sa leukemijom i ostalim malignim oboljenjima izgubili ono najvrijednije.

 

 

Film je snimljen na inicijativu Tanje Kišić, majke djeteta preminulog od raka, i režiserke Aide Kauković uz podršku Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Mnogo je tabu tema u bh. društvu. Često čujemo: „;Šuti, gluho bilo!“; Često se baš naši roditelji nađu pred zidom ugušenih riječi koje su im trebale donijeti olakšanje. A najčešće se sa tabuima, šutnjom, nenamjernim nerazumijevanjem i društvenom tišinom susretnu tugujući roditelji, oni čije dijete nije preživjelo maligno oboljenje. Onda kada su im riječi i podrška najpotrebniji, oni izostaju jer mi smo društvo koje ne zna reagovati u takvim situacijama.

 

 

Upravo da bismo rušili te tabue, da bismo probudili svijest bh. društva o potrebama i željama roditelja koji tuguju, da bismo odali počast najmanjim herojima koji nisu više s nama, a na inicijativu jedne takve prehrabre majke Tanje Kišić i režiserke Aide Kauković uz podršku Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, nastao je film Sa druge strane medalje, koji je premijerno prikazan 28. novembra 2020.godine.

 

 

 

Smatramo da ovoj temi treba pokloniti puno više pažnje bez obzira na njenu težinu te da je naša dužnost da se informišemo kako bismo sutra bili bolji sugrađani roditeljima, koji nose najveći teret ovog svijeta – gubitak svog djeteta.

 

 

Stoga je Udruženje pokrenulo kampanju u kojoj su pozvali medije da s ciljem podizanja svijesti o ovom programu emituju film i to na 15. decembar.

 

Datum je simboličan, jer svaki 15.dan u mjesecu Udruženje Srce za djecu posvećuje djeci koja nisu preživjela maligno oboljenje i njihovim roditeljima i porodicama. Zato bismo voljeli da i mediji budu dio decembarskog In memoriama kao podrška.