Naslovna AKTUELNO UG “Zašto ne” razvilo Regionalni indeks otvorenosti

UG “Zašto ne” razvilo Regionalni indeks otvorenosti

U.G. “Zašto ne” je u saradnji sa nevladinim organizacijama iz regionalne mreže ACTION SEE razvilo Regionalni indeks otvorenosti, te na godišnjem nivou mjeri otvorenost vlasti na osnovu četiri principa: transparentnost, pristupačnost, integritet i učinkovitost. Ovogodišnje istraživanje je obogaćeno skupom kriterijuma kojima se zagovara viši nivo proaktivne transparentnosti koji je, kao međunarodni standard, srž metodologije našeg istraživanja. Uvođenjem novih kriterijuma otvorenosti željeli smo provjeriti koliko izvršna vlast u regionu radi na razvoju svojih politika i praksi otvorenosti i omogućiti doprinos tom razvoju.

 

Prema rezultatima istraživanja, parlamenti u regionu prosječno zadovoljavaju 51.9% indikatora otvorenosti. Najotvoreniji parlament u regionu, sa dvije trećine ispunjenih indikatora, imale su Crna Gora (67.5%), potom Sjeverna Makedonija (65.6%), slijedi Narodna Skupština Srbije, sa nešto manje od polovine ispunjenih indikatora (45.4%), dok parlamenti u Bosni i Hercegovini u prosjeku ispunjavaju 36.4% indikatora otvorenosti. Znatne razlike u otvorenosti parlamenata u regionu predstavljaju nastavak trenda zabilježenog prethodnih godina, koji pokazuje da zakonodavna vlast u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji kontinuirano bilježi bolje rezultate u otvorenosti od zakonodavne vlasti u Srbiji ili Bosni i Hercegovini.

 

Prema rezultatima istraživanja, najotvorenija je bila Narodna skupština Republike Srpske, zatim slijede Parlament Federacije BiH, sa oko 38% zadovoljenih indikatora kada je u pitanju Dom naroda, te Predstavnički dom sa 29%. Dom naroda Parlamentarne skupština BiH zadovoljio je 35% postavljenih indikatora, a Predstavnički dom PSBiH 37%. Usporedbe radi, prosječni rezultat Parlamentarne skupštine BiH za 2018. godinu iznosio je 49% ispunjenih indikatora otvorenosti, od čega Predstavnički dom PSBiH ispunjava 50%, a Dom naroda PSBiH 47%. Parlament FBiH imao je 2018. godine 40% ispunjenih indikatora (Dom naroda PFBiH zadovoljava 43%, a Predstavnički dom PFBiH 36% svih postavljenih indikatora), a Narodna skupština Republike Srpske tada je zadovoljila 53% indikatora.

 

 

 

(RTV Lukavac)