Naslovna AKTUELNO Ugašeno najveće ilegalno tržište na darknetu

Ugašeno najveće ilegalno tržište na darknetu

Njemački tužitelji iz gradova Koblenz i Oldenburg izjavili su danas da su ugasili vjerovatno najveće ilegalno tržište na darknetu pod nazivom DarkMarket i uhapsili muškarca za kojeg se vjeruje da upravlja njime u blizini njemačke granice s Danskom.

 

 

 

 

 

Privedeni muškarac, za kojeg se vjeruje da je operater DarkMarketa, je 34-godišnji državljanin Australije, piše DW.

 

 

 

 

 

Vlasti kažu da se na toj web lokaciji trgovalo drogom, krivotvorenim novcem, ukradenim podacima o kreditnim karticama, anonimnim SIM karticama i malwareom. Web stranica je imala imao pola miliona korisnika i poslovalo se u kriptovalutama u vrijednosti od 140 miliona eura.

 

 

 

 

 

Policija Oldenburga rekla je da se prepad dogodio tokom vikenda.

 

 

 

 

 

“Istražitelji su u ponedjeljak uspjeli isključiti server”, rekli su tužitelji.

 

 

 

 

 

Propast DarkMarketa nije bila prva za njemačke vlasti, koje su posljednjih godina pronašle ilegalne operatore platformi na njemačkom tlu. Godine 2019. tužitelji iz Koblenza najavili su otkriće darknet servera hostovanih iz bivšeg NATO bunkera u ovom njemačkom gradu.

 

 

 

 

 

Vlasti kažu da je istraga koja je otkrila DarkMarket uključivala višemjesečnu međunarodnu operaciju.

 

 

 

 

 

Američke istrage, poput FBI-a, DEA-ovog odjela za provođenje zakona o drogama i porezne uprave IRS-a, doprinijele su istrazi, zajedno s policijom iz Australije, Velike Britanije, Danske, Švicarske, Ukrajine i Moldavije, a Europol je igrao “koordinacijsku ulogu”.

 

 

 

 

 

 

“Ukupno je najmanje 320 hiljada transakcija obavljeno putem ovog tržišta, a više od 4.650 bitcoina i 12.800 monera, koje su dvije najčešće kriptovalute korišteno je u ovom transakcijama”, dodale su vlasti Oldenburga.

 

 

 

 

 

U vrijeme zatvaranja, DarkMarket je imao više od 2.400 dobavljača.