Naslovna AKTUELNO Ugostitelji uputili zahtjeve nadležnima

Ugostitelji uputili zahtjeve nadležnima

Na 2. sjednici Odbora Grupacije Ugostitelja TK, održanoj 21. aprila 2021. godine, predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja Tuzlanskog kantona donijeli su zaključak da zahtjevi za rješavanje određenih problema, pohitnom postupku upute  svim gradovima i općinama, gradskim i općinskim vijećima na području Tuzlanskog kantona.

 

S tim u vezi, obraćamo vam se sa zahtjevima:

 

  1. Po hitnom postupku, da se donese odluka kojom će se procentualno smanjiti, odnosno, subvencionirati režijske troškove ( kirije, komunalije..kao što je dijelom učinila Gradska uprava Tuzla) i da se obezbijede sredstva za subvencioniranje plata radnika u ugostiteljstvu
  2. Da se sa eventualnim pojašnjenjima, izmjenama i dopunama, Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, dostavi svim ugostiteljskim objektima na području gradova/općina, da se ista Odluka dostavi MUP TK i svim policijskim upravama i da se insistira na doseljdnom primjenjivanju Odluke.
  3. Da se pripremi Prijedlog  izmjene tarifa općinskih/gradskih komunalnih i preduzeća centralnog grijanja kao i Prijedlog za oslobađanje parking tarife u  gradskim/općinskim centrima poslije 19,oo sati.
  4. Da se u potpunosti zabrani ili žestoko sankcioniše svaki vid većeg okupljanja građana na jednom mjestu uz stvaranje buke, ispijanje alkohola, neprimjereno ponašanje, što uveliko nanosi štetu ugostiteljskom sektoru u toku ljetne sezone, a isto tako prikazuje lošu sliku centralnog dijela svakog grada/općine.

 

Zahtjevi su upućeni s ciljem očuvanja ugostiteljske djelatnosti, očuvanja radnih mjesta, sprječavanja zatvaranja objekata, otpuštanja radnika i prijavljivanja radnika na evidenciju Zavoda za zapošljavanje.

 

U nadi da ćete u što kraćem roku razmotriti navedene zahtjeve i u očekivanju pozitivnog odgovora, srdačno vas pozdravljamo.