Naslovna AKTUELNO UIO BiH: Ni na koji način nismo bili uključeni u aktivnosti SIPA-e...

UIO BiH: Ni na koji način nismo bili uključeni u aktivnosti SIPA-e i Tužilaštva u akciji “Brend”


Stav UIO je potpuno jasan, a to je obavezno zakonsko postupanje svakog zaposlenog u instituciji, a u slučaju sumnje da bilo koji službenik postupa suprotno zakonskim propisima, Uprava daje punu podršku nadležnim institucijama da preduzmu sve potrebne mjere i radnje na otkrivanju takvih pojedinačnih slučajeva.

 

Nakon informacija objavljenih u pojedinim medijima, a vezano za akciju kodnog naziva “Brend” koju su po nalogu Suda BiH proveli Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA, oglasili su se iz UIO BiH saopštenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti:

 

 

“Povodom netačnih i potpuno neistinitih tekstova objavljenih na nekoliko portala o Upravi za indirektno oporezivanje, menadžmentu institucije i pojedinim službenicima, a vezano za akciju kodnog naziva “Brend” koju su po nalogu Suda BiH proveli Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA, ističemo:

 

 

Uprava za indirektno oporezivanje, menadžment institucije i zaposleni u UIO nisu se ni na koji način uključivali u aktivnosti koje su provodili SIPA-a i Tužilaštvo BiH po nalogu Suda BiH u akciji kodnog naziva “Brend”.

 

 

Stav UIO je potpuno jasan, a to je obavezno zakonsko postupanje svakog zaposlenog u instituciji, a u slučaju sumnje da bilo koji službenik postupa suprotno zakonskim propisima, Uprava daje punu podršku nadležnim institucijama da preduzmu sve potrebne mjere i radnje na otkrivanju takvih pojedinačnih slučajeva.

 

Ne želeći se miješati u uređivačku politiku bilo kog medija u BiH, cijenimo da ukoliko se već objavljuju izjave pojedinih lica u kojima se potpuno neosnovano narušava ugled UIO i svih njenih službenika, bilo bi korektno da je zatražen i stav ove institucije, posebno imajući u vidu da smo konstantno dostupni i na raspolaganju svim medijima u BiH.

 

 

Na kraju želimo naglasiti da se ovakvim neistinitim objavama nanosi nepopravljiva šteta Upravi za indirektno oporezivanje i svim njenim službenicima, a istovremeno se ometaju istražne radnje koje provode nadležne institucije koje imaju punu podršku Uprave”, stoji u saopćenju UIO BiH.

 

 

Akcija “Brend”

 

 

Podsjećamo, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su u akciji kodnog naziva “Brend” šest službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i primanje dara i drugih oblika koristi.

 

 

Prvoosumnjičeni je šef Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja u Regionalnom centru UIO u Tuzli Boris Filipović, a pored njega uhapšeni su i njemu podređeni službenici Milorad Krčar, Elvir Ćosić, Vedad Osmanović, Ladisav Zabo i Benko Galić.

 

 

– Pretreseni su stambeni objekti, poslovni prostori i vozila na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima – potvrdio je nakon akcije “Brend” portparol SIPA Luka Miladinović.

 

 

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju na području Tuzle sprovedena akcija protiv šest osumnjičenih službenika UIO BiH.

 

 

– Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni koji su zaposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja počinili koruptivna krivična djela tako što su primali darove ili druge oblike koristi da ne bi preduzeli službene radnje koje su morali preduzeti, radi otkrivanja nezakonitosti prilikom uvoza robe na područje BiH – navedeno je u saopštenju.