Naslovna AKTUELNO UKC Tuzla izdao smjernice za COVID pacijente

UKC Tuzla izdao smjernice za COVID pacijente

Multidisciplinarni tim ljekara UKC Tuzla danas je objavio istraživanje i smjernice vezane za tretman COVID pacijenata. Namijenjeno svim zdravstvenim profesionalcima. Iz ove ustanove ističu da će smjernice uputiti kantonalnom ministarstvu zdravstva, sa preporukom da se one primijenjuju u zdravstvenom sistemu čitavog kantona.

 

Kao i ostale bolnice i klinički centri, UKC Tuzla i njegovo medicinsko osoblje posljednjih sedmica, bije bitku protiv virusa koji je u ovu bolnicu trenutno smjestio 220 pacijenata, a njih devet se bori za život na respiratori. Da bi se izbjegli najgori scenariji, ljekari su sačinili smjernice u liječenju. Posebno se korisnim pokazao tocilizubam koji je besplatan u TK.

“Kroz strogo kontrolisane indikacije, pacijent se prati od samog početka. I ulaska i boravka u klinici. Na taj način se određuju kandidati za tu terapiju. Do sada smo imali upotrebu kod 18 pacijenata i izuzetno dobre rezultate”, ističe dr. Šekib Umihanić, UKC Tuzla.

 

“U smjernicama su dati modaliteti liječenja za različite forme oboljenja kao i liječenj komplikacija bolesti. U tretmanu je obuhvaćena imunomodelarna, antivirusna, antikoagulantna terapija i suportivna terapija. Sa posebnim osvrtom na liječenje pacijenata u odjelu intezivne njege”, dodaje dr. Rahima Jahić, UKC Tuzla.

 

Iz UKC-a ističu da im dolaze zapušteni pacijenti iz primarne zdravstvene zaštite uz rutinsku upotrebu antibiotika.

 

“Čim je pacijent covid pozitivan, uključuje se to bez obzira kakva je laboratorijska i klinička slika. Nama pacijenti dolaze sa već oslabljenim imunitetom. Narušenim imunitetom usljed antibiotske terapije”, pojašnjava Jahić.

 

“Tamo se definitivno moraju promijeniti način rada i propisivanja lijekova. Ono što stalno spominjemo, COVID ambulante moraju zaživjeti u potpunosti 24 sata i biti na raspolaganju pacijentima. I sa pregledom i sa laboratorijom i sa rendgenskim snimcima”, ističe Umihanić.

 

U TK je oko 830 pacijenata zaraženih COVID-19 umrlo od početka pandemije. Uglavnom starija populacija i pacijenti sa drugim oboljenjima. Dodatno se pogoršava situacija, jer je aktuelan britanski soj.

 

“To je varijanta koja se lako i brzo širi u populaciji. Zato vidimo da u jednoj porodici gotovo svi članovi obole. Kao i oni vrlo bliski kontakti. I da daje težu kliničku sliku nego smo ranije imali”, navodi dr. Nijaz Tihić, UKC Tuzla.

“Mi smo do novembra imali pacijente sa lakšom kliničkom slikom, sa relativno boljim ozdravljenjem i manjom smrtnošću. Imali su ih i svi drugi u okruženju”, podsjeća dr. Aldina Ahmetagić, UKC Tuzla.

 

Pacijenti čekaju usaglašen sistem liječenja i primjene antibiotika. Isto tako, čekaju se i vakcine za koje ljekari tvrde da su spas. Pozivaju građane da se vakcinišu. Kada budu imali vakcina.