Naslovna AKTUELNO UKC Tuzla povećao obim usluga, rade operacije i specijalističke preglede

UKC Tuzla povećao obim usluga, rade operacije i specijalističke preglede

Nakon dva mjeseca vanrednog režima rada koji je podrazumijevao opservaciju samo hitnih slučajeva, Univerzitetski klinički centar u Tuzli je donio odluku o povećanju obima usluga za 30 posto od ukupnog kapaciteta.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u UKC-u Tuzla prof. dr. Šekib Umihanić kaže da je spomenuta udluka donesena na osnovu procjena higijensko-epidemiološke situacije, što podrazumijeva da je transmisija infekcije, odnosno opasnost od oboljevanja pacijenata od COVID-19 stavljena pod kontrolu.

On je naveo da to podrazumijeva i činjenicu da su okupljanja na rizičnim mjestima, poput staračkih domova i centara rehabilitacije svedena na najmanju moguću mjeru, uz dobru zaštitnu opremu za sve radnike i osobe koje dolaze u kontakt s potencijalno oboljelim.

“Povećanje obima usluga procentualno iznosi 30 posto od ukupnog kapaciteta. Kada je riječ o ‘hladnom’ operativnom programu to su svi oni hiruški slučajevi koji nisu bili hitni i mogli su čekati, poput svih tvorbi na tijelu koje nisu tumori, zatim kile, hernije, upale žučne kese i slično”, pojašnjava Umihanić.

Također, sada se usluge pružaju i pacijentima s tonzilarnim problemima kojima je potrebna hiruška intervencija u Klinici za bolesti uha, grla i nosa. Umihanić navodi da se ovdje počinje raditi s hiruškim tretmanima hronično upaljenjih i izmijenjenih tonzila kod djece.

“S kapacitetom od 30 posto počinjemo raditi i razne korektivne oprativne zahvate iz domena estetske hirurgije”, dodao je Umihanić.

Kada je riječ o specijalističko-konsultativnoj službi u klinikama tuzlanskog UKC-a od 16. marta ove godine opservirani su samo hitni slučajevi. Međutim, od danas je obim usluga također povećan za 30 posto, a medicinsko osoblje, odnosno ljekari i tehničari rade u dvije smjene od osam do 20 sati.

“Prva smjena radi od osam do 16 sati, a druga od 13 do 20 sati. Ovdje će doći do preklapanja smjena u cilju što obimnije i kvalitetnije usluge prema pacijentima koji su u proteklom periodu čekali”, istaknuo je Umihanić.

Novi režim rada na snazi će biti u naredne dvije sedmice, nakon čega se očekuje još još znatnije povećanje obima usluga. Bitno je kazati i da su posjete hospitaliziranim pacijentima i dalje zabranjene.

Kada je riječ o epidemiji koronavirusa u Tuzlanskom kantonu trenutno je pozitivnih šest slučajeva. U Gradačcu je od prošlog ponedjeljka jedna osoba zaražena, dok ih je pet u Živinicama. U ovom gradu je formiran klaster u kojem se pored tri člana porodice, odnosno majke i dva sina nalaze i dvije ženske osobe koje su bile u direktnom kontaktu sa prvozaražnima.

Prvozaražena majka je sa teškom kliničkom slikom hospitalizirana u izolatorij Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, dok su ostale četiri osobe u kućnoj izolaciji.