Naslovna AKTUELNO UKC Tuzla primjenjuje lijek koji smanjuje smrtnost kod od koronavirusa

UKC Tuzla primjenjuje lijek koji smanjuje smrtnost kod od koronavirusa

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u augustu prošle godine u terapiju teško oboljelih pacijenata od koronavirusa uvrstili su lijek tocilizumab, koji u kombinaciji sa kortikosteroidima smanjuje smrtnost. Cijena ovog lijeka u Federaciji BiH je oko tri hiljade maraka, nije na esencijalnoj listi, niti se može nabaviti u apotekama. Zato jeste na bolničkoj listi UKC-a Tuzla i aplicira se pod strogim ljekarskim nadzorom.

 

Za liječenje pacijenata oboljelih od infekcije koronavirusom sa teškom kliničkom slikom, a nakon što ljekarski konzilij u strogo kontrolisanim bolničkim uslovima donese odluku, koristi se lijek tocilizumab koji je za osiguranike sa područja ovog kantona besplatan.  Lijek se aplicira sa posebnom dozom opreza i zahtijeva dodatno praćenje pacijenta.

 

„Smatram da se radi o izuzetno dobrom lijeku i načinu liječenja, ali isto tako i potencijalno opasnom lijeku koji se koristi kod citokinske oluje koja nastupa kao posljedica infekcije Covid-19 i smatra se jednom od najtežih komplikacija ove bolesti“, kaže prof. dr. Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

 

Hospitaliziranim pacijenatima, a nakon uvida u njihovo kliničko stanje i laboratorijske nalaze, vrši se procjena za aplikacijom ovog lijeka. Pretežno je riječ o pacijentima sa težom kliničkom slikom i obostranom upalom pluća praćenom visokom tjelesnom temperaturom.

 

„Lijek se uključuje kod pacijenata koji nisu odgovorili na raniju terapiju, odnosno kod pacijenata kod kojih imamo u biohemijskim nalazima, odnosno radiološkim nalazima znatno pogoršanje unazad 24 do 48 sati“, objašnjava dr. Denis Žepić, infektolog u Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

 

Lijek tocilizumab se aplicira u jednoj ili dvije doze i već se kod nekolicine pacijenata sa kritički teškom kliničkom slikom pokazao kao vrlo uspješan.

 

„Do sad smo ga u Klinici za infektivne bolesti  uključili kod dvanaest pacijenata, a u Respiratornom centru kod osamnaest. Dakle – do sada je kod 30 pacijenata uključivan taj lijek i uglavnom smo imali pozitivne odgovore“, dodaje Žepić.

 

Nakon UKC-a Tuzla, tocilizumab se počeo aplicirati i pacijentima u još nekoliko kliničkih centara u Federaciji.

 

„Znam da se na kliničkim centrima Sarajevo, Tuzla i Zenica koriste određeni lijekovi koji su namijenjeni za liječenje reumatoidnog artritisa, a pokazali su dobru učinkovitost kod Covid-19 oboljenja, ali to odlučuje konzilij u Covid bolnicama i pacijenti to mogu primiti besplatno“, kaže Lejla Berbić, magistra farmacije.

 

Za nabavku lijeka tocilizumab Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je ove godine obezbijedio 233 hiljade maraka, a mendžment UKC Tuzla nabavnu cijenu nižu za 53 posto od prošlogodišnje.

 

 

(Izvor: federalna.ba)