Naslovna AKTUELNO UKC Tuzla suočen sa nedostatkom osnovne zaštitne opreme

UKC Tuzla suočen sa nedostatkom osnovne zaštitne opreme

Pandemija korona virusa se vrlo brzo širi u Tuzlanskom kantonu, raste broj hospitalizovanih u Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, kao i broj osoba u Respiratornom centru. Sve to utiče na povećanu potrošnju medicinske opreme, koje će prema riječima direktora ove zdravstvene ustanove, ukoliko uskoro ne budu nabavljene nove količine, manjkati. Poziva da nadležni organi hitno raspodijele opremu koja je donirana od drugih zemalja.

 

”Stanje sa zaštitnom opremom je trenutno zadovoljavajuće, međutim prema projekciji potrošnje svakog dana, možemo napraviti projekciju da bi za nekih 20-tak dana najdalje ostali bez adekvatne zaštite opreme za osoblje i za pacijente. Nije to u svim segmentima isto, neke opreme imamo više, neke manje, sad nam najviše nedostaju obične rukavice. Klinički centar je sa 2.500 zaposlenih i pruža zdravstvene usluge za oko 500 hiljada stanovnika i plus pacijenti koji dolaze iz drugih kantona. Moja odgovornost je da na vrijeme apelujem i pokrenem procese kako da dobijemo tu opremu. Već nekoliko dana traje moje medijsko izlaganje i pritisak da se postojeća medicinska oprema koja se nalazi u BiH, da se pristupi distribuciji te opreme. Mislim da su u sličnoj situaciji i druge velike zdravstvene ustanove”, rekao je Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

 

Jusufović navodi da je dobio saglasnost Upravnog odbora za provođenje procesa javne nabavke zaštite opreme, za što je odobreno oko 200 hiljada KM. Međutim, smatra da je nepotrebno trošiti tako novac, ukoliko u magacinima nadležnih državnih institucija stoji donirana medicinska zaštita oprema.