Naslovna Magazin Ukoliko spadate u ovu grupu: Nema putovanja dok ne prođe korona

Ukoliko spadate u ovu grupu: Nema putovanja dok ne prođe korona

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je saopćio da će biti potrebno ograničiti kretanje ranjivih grupa i kada se ukine mjera izolacije.

 

– Postoje jasne rizične grupe koje koronavirus više pogođa i kod kojih postoji veća vjerovatnoća da će umrijeti. Dakle, kada govorimo o ukidanju restriktivnih mjera ili čak o turizmu, mi također govorimo da ljudi koji su pod većim rizikom ne bi trebalo da putuju ako je virus još uvijek tu – kazao je direktor ECDC, doktor Andrea Amon.

 

Razni faktori utječu na težinu kliničke slike osoba zaraženih Covid-19 bolešću, ali Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti klasifikuje sve starije od 70 godina i one koje imaju hronične bolesti, uključujući hipertenziju, dijabetes, srčane bolesti i rak u grupu najranjivijih.

 

Napominje se da su “muškarci u ovim grupama izloženi većem riziku od žena”.

 

Primjedbe ECDC-a su uslijedile kada su predstavnici turizma pritiskali zemlje Evropske unije da ublaže zabrane putovanja uvedene za borbu protiv virusa.

 

Fric Jousen, generalni direktor TUI kompanije, kazao je “da u Njemačkoj i Evropi, putovanja i odmori imaju veliki značaj za ljude”.

 

– Sada moramo dobro izaći iz krize. Turizmu u Evropi treba jasna perspektiva – dodao je Jousen.

 

Rekao je da bi trebalo dozvoliti otvaranje onim zemljama koje su “dobro napredovale“ u borbi protiv virusa i žele da se turisti vrate, uključujući Grčku, Kipar, Portugal, Austriju, Balearska ostrva i Bugarsku.