Naslovna AKTUELNO Ukrajina ide u novi lockdown, u Mađarskoj policijski sat do kraja mjeseca

Ukrajina ide u novi lockdown, u Mađarskoj policijski sat do kraja mjeseca

Ukrajinci zatvaraju škole, restorane i zabranjuju masovna okupljanja, a Mađari produljuju mjere do početka veljače, uključujući policijski sat.

Od 11. decembra u Mađarskoj su zatvorene sve srednje škole, hoteli i restorani, osim za preuzimanje narudžbi. Policijski sat na snazi je od 19 sati i sva okupljanja su zabranjena. Srednje škole nastavit će s nastavom na daljinu, rekao je jutros premijer Viktor Orban.

Osnovne škole otvorile su se ove sedmice.

Vakcinisano više od 42.000 zdravstvenih radnika


 

 

– Postojeća ograničenja prdužit će se 1. februara – najavio je Orban i dodao da je vakcinisano više od 42.000 zdravstvenih radnika.

Mađarska je zaprimila 80.000 doza Pfizerove vakcine, ali Orban smatra da to nije dosta. Kritizirao je nabavu na nivou Europske unije, a pohvalio je Veliku Britaniju, bivšu članicu.- Britanci su, umjesto da to dopuste Briselu, sami za sebe ispregovarali i sada su u puno boljem stanju – rekao je Orban.

Mađari su među prvima primili manju pošiljku ruske vakcine Sputnjik V, a o vakcinama razgovaraju još s Kinom i Izraelom. U Mađarskoj je potvrđeno 334.836 zaraza i 10.325 mrtvih.

U Ukrajini je više od milion zaraženih

 

 

Ukrajina je danas također zatvorila škole, restorane i teretane jer na snagu stupa novi lockdown u zemlji preko milijun zaraženih i gotovo 20.000 preminulih.

Vlada je o uvođenju zatvaranja odlučila već u prosincu kada su na vrhuncu imali između 12.000 i 14.000 slučajeva dnevno. Nove mjere, koje uključuju zabranu masovnih okupljanja, bit će na snazi do 24. januara.- Uvođenjem strože karantene, od sutra ćemo izbjeći velik porast zaraženih pacijenata, kao i onih s uobičajenom sezonskom gripom – saopćio je ministar zdravstva Maksim Stepanov.