Naslovna Istaknuto Ulazimo u četvrti val pandemije, na TK do sada barem jednom dozom...

Ulazimo u četvrti val pandemije, na TK do sada barem jednom dozom vakcinisano 22,4 posto građana


Poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona  razmatrali su Informaciju o higijensko – epidemiološkoj situaciji na području TK, koja se pogoršava. Raste procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih  pacijenata, a smim tim i broj hospitaliziranih  pacijenata, te prema riječima Bože Jurića ministra zdravstva  TK, nalazimo se na početku četvrtog vala.

 

“U velikom procentu oni koji su hospitalizirani i teže oboljeli nisu vakcinisane osobe ili su vakcinisane jednom dozom vakcine. To je podatak koji je i u našem kantonu identičan i ostatku svijeta. Vakcinicija nije stopostotna zaštita, ali nas u velikoj mjeri čuva od obolijevanja a posebno kod obolijevanja sa teškim kliničkim slikama”-kaže Božo Jurić, ministar zdravstva TK

 

Kada je riječ o vakcinaciji građana TK, istaknuto je da je do sada barem jednom dozom vakcinisano 22,4 posto građana, što je veći prosjek nego u Federaciji BiH. Ponovo je upućen apel građanima da se odazovu masovnoj vakcinaciiji, s obzirom da zdravstvene  ustanove raspolažu sa dovoljnom količinom vakcina. Krizni štab ministarstva zdravstva TK će pratiti situaciju i uskladu s njom predložiti higijensko epidemiološke mjere.