Naslovna AKTUELNO Uplaćena kaucija, Mittal će za koji sat biti na slobodi

Uplaćena kaucija, Mittal će za koji sat biti na slobodiPostupajući kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić za Klix.ba je kazao da je Kantonalni sud u Tuzli donio rješenje kojim se prihvata ranije upućeni zahtjev, naglasivši da će više informacija o ovome biti poznato naknadno.

Advokatica Vasvija Vidović za Klix.ba je kazala da su sredstva transferisana te da je na osnovu toga Kantonalni sud u Tuzli donio rješenje o ukidanju pritvora za trojicu osumnjičenih.

 

“U rješenju ima mjera zabrane koja se odnosi na bavljenje pozivom u GIKIL-u, a sve ostalo je osigurano jemstvom. Postupak ide dalje, a oni će se odazivati na sve pozive suda”, rekla je Vidović.

 

S obzirom na to da je uplaćena kaucija od skoro tri miliona KM, uz 21 milion maraka imovinsko-pravnog zahtjeva, Mittal i saučesnici bi u toku dana trebali izaći na slobodu.

 

Tužilaštvo TK milionera Pramoda Mittala, zatim člana Nadzornog odbora GIKIL-a Rajiba Dasa i generalnog direktora lukavačke kompanije Paramesha Bhattacharyya tereti za počinjenje krivičnog djela organizovanog kriminala uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju.

 

Nakon što im je Kantonalni sud u Tuzli odredio jednomjesečni pritvor, odbrane osumnjičenih pokrenule su intenzivne pregovore s Tužilaštvom TK u vezi s oslobađanjem uz kauciju. Mittalova odbrana je za kauciju ponudila milion eura, dok je advokatski tim njegovih saradnika izrazio spremnost za isplatu 500.000 eura.

 

Kantonalno tužilaštvo je istaknulo svoj zahtjev, odnosno osiguravanje imovinsko-pravnog zahtjeva koji je vezan za 21 milion KM za koliko je utvrđeno oštećenje kompanije GIKIL u periodu od 2006. do 2015. godine. Ovaj iznos će se koristiti u slučaju osuđujuće presude.

 

Obje stavke danas je u svom rješenju prihvatio Kantonalni sud u Tuzli te će se Mittal i saučesnici braniti sa slobode.

 

Tužilaštvo TK je izvjestan period sprovodilo istrage u GIKIL-u, a one su rezultirale hapšenjem trojice članova uprave.

 

Dokumentaciju o kriminalnim radnjama GIKIL-u tuzlansko tužilaštvo dva puta je slalo na ocjenu nadležnosti i u Tužilaštvo BiH koje se izjasnilo nenadležnim.