Naslovna AKTUELNO Upravni odbor PIC-a raspravlja o situaciji u BiH

Upravni odbor PIC-a raspravlja o situaciji u BiH

Arhivska fotografija

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) sastat će se putem video-linka danas i sutra kako bi razmatrali provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir i sveukupnu situaciju u Bosni i Hercegovini, najavljeno je iz OHR-a.

 

Posljednji sastanak ambasadora desio se u aprilu kada je fokus bio isključivo na pandemiji koronavirusa i njenom utjecaju na državu u kontekstu organizacije nivoa koja je morala biti u fokusu te ekonomskih posljedica koje su uslijedile.

U februaru je održan prvi ovogodišnji sastanak zemalja PIC-a gdje je doneseno nekoliko zaključaka među kojima je i ona da “međuentitetska linija razgraničenja” ni na koji način ne predstavlja državnu granicu niti podrazumijeva državnost Republike Srpske, entiteta stvorenog Daytonskim mirovnim sporazumom u okviru države BiH.

Generalno, PIC je tada pozvao na sve političke čimbenike da se okrenu napretku BiH na provedbi ključnih reformi u oblasti demokracije i funkcionalnosti države.