Naslovna AKTUELNO Upriličen prijem za koordinaciju boračkih saveza i udruženja

Upriličen prijem za koordinaciju boračkih saveza i udruženja

Na inicijativu predstavnika boračkih saveza i udruženja sa područja Tuzlanskog kantona premijer Kantona Denijal Tulumović danas je upriličio prijem za predstavnike boračke populacije. Glavna tema razgovora bilo je donošenje Budžeta Tuzlanskog kantona kao preduslova za nastavak isplate egzistencijalnih boračkih naknada za branitelje mlađe od 57 godina, ali i ostvarivanje drugih prava u našem kantonu.

„Mi svakako da želimo pozdraviti činjenicu da je Tuzlanski kanton, i pored pandemije i poteškoća koje je ona prouzrokovala u svim segmentima društva, među prvima donio potrebnu zakonsku regulativu i počeo sa primjenom, odnosno realizacijom egzistencijalne novčane naknade za borce. Imajući u vidu da se to pravo počelo i realizirati, odnosno da su borci već primili prve novčane iznos, naš je interes nastavak ostvarivanja ovog prava“ kazao je danas predsjednik saveza RVI TK Fahrudin Hasanović, dodajući da borci imaju višestruke interese za usvajanje Budžeta TK za 2021. godinu jer ostvarivanje boračkih prava direktno ovise o odluci Skupštine TK.

Premijer Tulumović, ministar finansija Suad Mustajbašić i ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić su predstavnicima boračkih saveza prezentirali trenutnu situaciju, te pojasnili razloge zbog kojih je Budžet Skupštini TK na kraju ponuđen u formi prijedloga.


„S obzirom da zbog vremenske ograničenosti nismo bili u mogućnosti provesti sve aktivnosti, prije svega provesti javnu raspravu, te prije kraja kalendarske godine donijeti Budžet Kantona za 2021., utvrđivanjem dokumenata u formi prijedloga, odnosno skraćivanjem procedure nastojali smo da omogućimo da Tuzlanski kanton u 2021. godinu uđe sa donesenim Budžetom i Zakonom o izvršenju budžeta. Time bismo izbjegli donošenje odluke o privremenom finansiranju, a time i eventualne posljedice koje se odnose na normalno obavljanje funkcija Tuzlanskog kantona“, kazao je ministar Mustajbašić.

„Sramota je da smo sistemsko rješenje i pravo na egzistencijalnu boračku naknadu uspostavili tek 25 godina nakon rata, a još bi veća sramota bila da to pravo sada, kada smo ga uspostavili, odmah suspendiramo ubog procedura i procesa u Skupštini Tuzlanskog kantona. Budžet je krovni kantonalni dokument i omogućava funkcioniranje i odvijanje života na Kantonu. Kao takav on mora biti iznad svake politike i iznad svih previranja“, kazao je premijer Tulumović.

Predstavnici Vlade su danas predstavnike boračkih udruženja informisali i da su danas pušteni nalozi za isplatu egzistencijalnih boračkih naknada za borce mlađe od 57 godina za mjesec decembar, ali i za prethodne mjesece, gdje je zbog sporijeg unosa u sistem bilo manjih kašnjenja u isplaćivanju. Za ovu namjenu danas je iz kantonalnog Budžeta isplaćeno 1.841.918,00 KM za 3.836 branitelja.