Naslovna AKTUELNO Uprkos najezdi zmija u BiH razloga za paniku nema

Uprkos najezdi zmija u BiH razloga za paniku nemaSudeći po objavama u medijima u BiH je zavladala prava najezda zmija, posebno na neočekivanim mjestima poput gradova i drugih urbanih područja.

 

U BiH živi 14 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice: šargan, poskok i šarka. Od ujeda zmije se u našim krajevima vrlo rijetko umire. Ukoliko je ukazana odgovarajuća medicinska pomoć ujedena osoba će proći bez posljedica. Razloga za uznemirenost nema. U našoj zemlji mnogo češće se umire od udara munje, ujeda pčele ili stršljenja, ali kada je ujed zmije u pitanju smrtni slučajevi su izuzetno rijetki, kažu stručnjaci.

 

Šta poduzeti u slučaju ugriza?

 

Na mjestu ugriza se obično vide dvije ubodne ranice od zmijskih zuba, međusobno udaljene 6-8 mm, iako je moguće da postoji i samo jedna ranica ili čak samo ogrebotina. Nalaz ranice ne znači da je otrov sigurno ubrizgan u tijelo. Prema podacima, čak 22 odsto dokazanih ugriza nema znakova trovanja.

 

Na mjestu ugriza se unutar dva sata javlja bol i otok. Kod težih trovanja bol se javlja brzo i neobično je oštra; otok se takođe ubrzo širi i može biti praćen jakim potkožnim krvarenjima. Na koži se, uz crvenilo, mogu javiti i mjehuri s krvavim sadržajem.

 

Neposredno nakon ugriza javljaju se opšti simptomi poput vrtoglavice, mučnine i povraćanja, osjećaja opšte slabosti te otok regionalnih limfnih čvorova (u preponi kod ugriza u nogu ili u pazuhu kod ugriza u ruku). Blijeda i hladna koža, orošena znojem, uz ubrzani rad srca i pad krvnog pritiska znakovi su šoka, koji se uglavnom razvija postepeno i glavni je uzrok smrti.

 

Ako zmija nije otrovnica, ranu treba obilno isprati vodom, namazati antibiotskom mašću i zamotati zavojem. Treba provjeriti kada je osoba posljednji put vakcinisana protiv tetanusa, te je, ako je prošlo više od 5 godina, potrebno to ponovo obaviti.

 

Kod sumnje na zmiju otrovnicu ugrizena osoba mora strogo mirovati, tj. treba izbjegavati i najmanji pokret, a na dijelu tijela gdje je ugrizna ranica treba izvršiti imobilizaciju.