Naslovna AKTUELNO Uskoro novi makadamski put preko Ozrena do Maglaja

Uskoro novi makadamski put preko Ozrena do MaglajaOpćinu Maglaj posjetili su načelnik Općine Lukavac dr.Edin Delić, sekretar Općine Lukavac Enes Numanović,  zamjenik načelnika Opštine Petrovo Mladen Nikić i predstavnici Oružanih snaga BiH Emir Kliko (komadant Pete pješadijske brigade) i Amir Murgić. Njihov domaćin bio je Mirsad Mahmutagić, načelnik Općine Maglaj.

 

Povod susreta jeste zajednička realizacija projekta povezivanja općina Maglaj, Gračanica, Lukavac i Petrovo kraćom trasom, koja ne podrazumijeva asfaltiranje i u prvoj fazi bila bi osposobljena  samo za saobraćaj putničkih vozila.

 

Načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić istakao je kako ovo povezivanje ima i sigurnosnu dimenziju, jer je to komunikacija  koja može povezati dva kantona i dva entiteta, što je posebno važno tokom poplava ili drugih elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti.

 

„Ovim projektom bismo napravili i most između ove dvije sredine. Naprimjer, Maglajlije mogu doći na izlet na Ozren bez razmišljanja. Drago mi je što je vaš načelnik prepoznao značaj ovog o čemu smo govorili, da smo sa jednako žara i energije otvorili ovu temu. Na ovome treba još mnogo raditi, ali ako ostanemo sa ovom voljom siguran sam da ćemo apsolutno uspjeti“,  istakao je načelnik Delić.

 

Zamjenik načelnika Općine Petrovo kazao je kako ova Općina prije svega zainteresirana je za ovaj projekat, jer mnoge mjesne zajednice gravitiraju upravo prema Lukavcu i Maglaju.

 

Put ranije nije bio prohodan između Maglaja i Lukavca, a put iz Doboja ka Tuzli je preopterećen saobraćajem, tako da bi ovo bila dionica koja bi uveliko rasteretila sve to. Također, u nekim mjesnim zajednicama koje se zaista nalaze na pristupačnim mjestima kada bi u nekoj budućnosti došlo do asfaltiranja ove dionice, mogao bi se razvijati turizam i ti krajevi bi zaista oživjeli. Prvenstveno smatram da bi tada i veliki broj mladih ljudi vratio se u ova područja, a koji su sada velikim dijelom otišli u inostranstvo“, kazao je Mladen Nikić, zamjenik načelnika Općine Petrovo.

 

Načelnik Općine Maglaj,  Mirsad Mahmutagić rekao  je da se predstavnici svih općina slažu oko značaja ovog puta koji je višestruk, te da su ovom prilikom razgovarali i o strukturi Civilne zaštite.

 

Meni je žao što nismo imali danas više vremena da razgovaramo o temama koje smo načeli. Pored  značaja ovog puta za koji se slažemo i mi, Općine Lukavac, Petrovo i Gračanica, razgovarali smo i o strukturi Civilne zaštite. Dogovorili smo se da ćemo u narednom periodu razmijeniti zajednička iskustva kako bi unaprijedili funkcionisanje Civilne zaštite, a i profesionalnih vatrogasnih jedinica“, rekao je načelnik Mahmutagić.

 

(RTV Lukavac)