Naslovna AKTUELNO Uskoro početak radova na regulaciji korita Jale i Turije (VIDEO)

Uskoro početak radova na regulaciji korita Jale i Turije (VIDEO)Krajem 2018.godine potpisan je Ugovor za izvođenje radova i vršenje nadzora nad radovima na uređenju vodotoka na području TK. Taj projekat  podrazumijeva i regulaciju pet kilometara vodotoka rijeka Turija i Jala na području općine Lukavac.

 

Nakon potpisivanja ugovora za realizaciju ovog projekta i izbora izvođača, danas je u Lukavcu održan i prvi inicijalni sastanak na kome se razgovaralo o tehničkim detaljima projekta i što skorijem uvođenju u posao izvođača radova.

 

Sredstva u visini od oko pet miliona Eura za pet projekata na području TK je obezbijedila Evropska komisija iz sredstava IPA fondova nakon poplava 2014 godine.

 

Općina Lukavac je iz svojih sredstava riješila pitanje eksproprijacije zemljišta. Ostale su još tri parcele da se riješe i postigne dogovor sa vlasnicima.

 

Realizacijom ovog projekta bi se konačno riješili dugogodišnji problemi za stanovnike nekoliko mjesnih zajednica na teritoriji općine Lukavac koje su im uzrokovali vodotoci iz kojih se voda izljevala i plavila poljoprivredno zemljište, građevinske i stambene objekte.

 

Izvođač radova je konzorcij kompanija ROADING iz Gračanice i JATA GROUP iz Srebrenika, nadzor radova vršit će IPS-a institut iz Sarajeva, a sve se odvija pod punom kontrolom  Agencije za vodno područje rijeke Save.

 

Krajnji rok za završetak radova je kraj 2019. odnosno početak 2020. godine.

 

Preporučujemo da poslušate i pogledate video prilog Midhata Sarajlića.

 

(RTV Lukavac)