Naslovna AKTUELNO Uskoro pomjeramo kazaljke na satovima

Uskoro pomjeramo kazaljke na satovima

Ljetnje računanje vremena završava se u nedjelju 28. oktobra u tri sata pomjerenjam časovnika za jedan sat unazad.To znači da ćemo časovnike sa tri da vratimo na dva sata.

 

Inače, ovo bi mogli biti jedno od posljednjih pomjeranja časovnika zbog ljetnjeg i zimskog računanja vremena, jer je Evropska komisija predložila 12. septembra da se takvo polugodišnje pomjerenje sata ukine, a ukoliko taj prijedlog izglasaju Evropski parlament i Savjet Evrope, sat će posljednji put biti pomjeren najkasnije 31. marta 2019, odnosno 27. oktobra naredne godine. 

Prema prijedlogu EK, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili ljetnjem režimu računanju vremena.

 

Tako će posljednje obavezno pomjeranje sata na ljetnje računanje biće u nedjelju 31. marta 2019. godine, a članice koje žele da se vrate na zimsko računanje vremena posljednji put će časovnike pomjerati u nedjelju 27. oktobra 2019. godine.
Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više neće biti moguće.

 

Od 4,6 milona Evropljana iz 28 zemalja članica EU, čak 84 posto podržava ukidanje ljetnjeg i zimskog računanja vremena, pokazalo je istraživanje EK.