Naslovna AKTUELNO Uskoro pravednija raspodjela javnih prihoda po kantonima

Uskoro pravednija raspodjela javnih prihoda po kantonima

Raspodjela javnih prihoda u Federaciji nije pravedna, a kriterije prema kojima se određuje treba proširiti, tvrde u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom kantonu. Za veću finansijsku održivost kantona i ravnomjerniju pripadnost javnih prihoda ide inicijativa i sa federalnog nivoa.

 

Da Kanton Sarajevo dobije najveći dio kolača i najviše se razvija na teret ostalih, smatraju oni koji se prilikom raspodjele osjećaju zakinuto. Među najglasnijim su u Zeničko-dobojskom kantonu. Tvrde da im je prilikom raspodjele uskraćeno čak 20 miliona maraka.


 

“S obzirom na to da uplaćujemo više nego što nam se vraća, smatramo – u cilju ravnomjerne raspodjele – treba da nam se vrati ono što nam i pripada”, kaže premijer ZDK-a Mirza Ganić.

 

Uzor raspodjele prihoda mogao bi biti švicarski, njemački ili hrvatski model.

 

“Onaj ko je resursno slab, ko nema resurske da finansira svoju nadležnost na lokalnom nivou – tom treba pomoći da osnaži svoje resurse”, objašnjava prof. dr. Nino Serdarević, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Nezadovoljni su i u Tuzlanskom kantonu. Za njihove incijative, kao ni one iz Zenice, federalni parlamentarci nisu imali sluha.

 

“To sam u nekoliko navrata ja osjetio kao poslanik u Parlamentu FBiH jer i kada sam podnio inicijativu za pravedniju raspodjeli javnih prihoda, gdje je Tuzlanski kanton evidentno oštećen, nisam dobio čak ni odgovor”, ističe Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK-a.

 

Vedad Pašić, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, upozorava više se u našoj državi razgovara o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, gdje je budžet preko milijardu konvertibilnih maraka, nego što se govori o formiranju vlasti na bilo kojem nivou, uključujući druge kantone, Federaciju i državu.

 

U Kantonu Sarajevo za svoj, prema mišljenju drugih najpovoljniji, položaj nalaze opravdanje, ali kažu da zakon treba mijenjati.

 

“Podatak da sarajevski kanton godišnje generiše milijardu i 100 miliona PDV-a, što je više od cijelog RS-a, govori o snazi KS-a i naravno ukazuje na problem neravnomjerng razvoja Federacije. Osim raspodjele javnih prihoda, moguće je pristupiti i drugim aktivnostima, kao što su infrastruktura, zapošljavanje”, navodi Elvedin Konaković, poslanik NiP-a u Skupštini KS-a.

 

Zakon je odredio da raspodjela prihoda kantonima ide na osnovu broja stanovnika, površine kantona te broja učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju. Između ostalog, definisan je i procenat za finansiranje lokalne samouprave. Upravo je taj dio raspodjele zasmetao općinama i gradovima koje su od 2010. dale preko 40 miliona maraka za otplatu kredita MMF-a, za koji se zadužila Federacija.

 

“Taj mjesečni budžet koji stigne – prvo se plaćaju dugovi MMF-a i svi ostali dugovi Federacije, pa se onda dijeli na kantone, gradove i općine. Nema tu nikakvog razuma, nema pravde”, tvrdi član Predsjedištva Saveza opština i gradova u FBiH Muhamed Ramović.

 

Premijer FBiH Fadil Novalić smatra kako imaju pravo da se žale. Saglasan je i da je važeći zakon nepravdan: “Napravednija raspodjela bi bila – tamo gdje je ubrano, da se tamo i raspodjeljuje. Mi ćemo novim zakonom o raspodjeli javnih prihoda ići na taj princip tzv. derivacije, zamijenit ćemo ovaj princip distribucije – naravno, vodeći računa da ćemo iz budžeta morati finansirati neke neodržive kantone i neodržive oblasti”.

 

Dok se čeka novi i pravedniji zakon, ravnomjerniji razvoj Federacije ostaje samo na inicijativama.

 

 

(Izvor: federalna.ba)