Naslovna AKTUELNO Uskoro studija o utvrđivanju kolektivnog imuniteta na COVID-19 u BiH

Uskoro studija o utvrđivanju kolektivnog imuniteta na COVID-19 u BiH

Koliko smo blizu, odnosno daleko od kolektivnog imuniteta u Bosni i Hercegovini bit će poznato do kraja godine kada bi trebale biti završene studije o Covid infekciji.

 

Prva studija o serološkim ispitivanjima u manjem bh. entitetu RS trebala bi početi krajem septembra, a druga početkom proljeća. U Federaciji BiH je u toku izrada dvije studije, a treća o sticanju kolektivnog imuniteta počet će narednog mjeseca.

 

Studija o izloženosti građana koronavirusu i pojavi antitijela po metodu slučajnog uzorka svih starosnih struktura u urbanim i ruralnim područjima obuhvatiće testiranje 3.000 građana u RS. Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić ističe da će ovo istraživanje ući u veliku svjetsku bazu podataka i biti putokaz kako se odnositi prema Covid infekciji.

 

“Oni koji su preležali virusnu infekciju Covid 19 da vidimo koliko kod njih traju antitijela , jer je to jako važno sa stanovišta procjene efikasnosti buduće vakcine. Već sada znamo da neke osobe koje su preležale Covid 19 jako kratko imaju razvijena antitijela što znači da je imuni odgovor jako slab i onda se dešava da pojedine osobe po drugi, neke po treći put mogu da razviju istu infekciju”, navodi Škrbić.