Naslovna AKTUELNO Uspješno završen najzahtjevniji dio WATSAN projekta (VIDEO)

Uspješno završen najzahtjevniji dio WATSAN projekta (VIDEO)

U februaru ove godine započela je realizacija generacijskog projekta WATSAN. Prva faza odvodnje oborinskih voda počela je od ulice Muhameda Hevaija Uskufija (objekat Bagremik), pa do Fudbalskog stadiona Jošik i to niz ulice Trg Slobode, Patriotskog Fronta, Vase Pelagića, Sarajevska i Kulina Bana.

 

U junu su radovi na ovom projektu preseljeni u užu gradsku zonu. Tada se radilo na rješavanju problema odvodnje oborinskih voda u krugu Obdaništa Lukavac. Radilo se i na rješavanju oborinskih površinskih voda na lokaciji iznad Općinskog suda u Lukavcu. Na ovaj način, stvoreni su uslovi da se oborinske vode, umjesto niz ulicu Skendera Kulenovića, ubuduće  slivaju niz uređeni kanal.


 

Na lokaciji pored Stadiona Jošik uređen je i otvoreni kanalizacioni kanal, gdje su montirane cijevi za odvodnju oborinskih površinskih voda, a stvoreni su uslovi i za povezivanje stambenih objekata u ovom dijelu grada.

 

U okviru ovog projekta realizovani su radovi na uređenju potoka Lukavčić, koji su započeti u mjesecu martu.

 

Tokom ljeta radovi na projektu WATSAN su intenzivirani, pored radova u gradu, intenzivno se radilo i na dionici pored magistralnoh puta Tuzla -Doboj do kompanije GIKIL i rijeke Spreče. Vrijeme raspusta i sezone godišnjih odmora, kao i pogodnih vremenskih prilika za izvođenje ovakve vrste radova, iskorišteno je na najbolji mogući način.

 

Sve navedeno bila je priprema za izvođenje najteže dionice radova, a to je prolaz ispod pruge Tuzla-Doboj, odnosno pruge koja vodi prema GIKIL-u i PK Šikulje. Realizacija ove faze podrazumijevala je postavljanje fekalne cijevi i četiri betonska segmenta za oborinsku vodu, od kojih svaki teži 25 tona, te podizanje i vraćanje pruge Tuzla – Doboj.

 

Radovi na ovoj zahtjevnoj dionici su u roku od 14 sati uspješno obavljeni, međutim time ovaj generacijski projekat, kako saznajemo od Seada Suljića, savjetnika načelnika Općine Lukavac, nije završen.

 

Više o ovoj temi doznajte u video prilogu Alema Meškovića.

 

(RTV Lukavac)