Naslovna AKTUELNO Ustavni sud Federacije BiH: Vlada TK je neustavna

Ustavni sud Federacije BiH: Vlada TK je neustavna

Odluka o imenovanju Vlade Tuzlanskog kantona na čijem se čelu nalazi premijer Denijal Tulumović nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da na ministarskoj poziciji nemaju osobu iz reda Hrvata. Ovo je mišljenje Ustavnog suda FBiH koje je dato na osnovu zahtjeva zamjenice fedralnog premijera Jelke Milićević.

 

Ustavni sud Federcije BiH, odlučujući po zahtjevu zamjenice premijera Federacije BiH za davanje mišljenja o ustavnosti odluke o potvrđivanju i imenovanju Vlade Tuzlanskog kantona, na sjednici bez javne rasprave koja je održana 5. maja ove godine, utvrdio je svoje mišljenje.

U mišljenju je navedeno da odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije BiH.

Naime, zamjenica premijera Federacije BiH Jelka Miličević 17. oktobra 2019. godine podnijela je Ustavnom sudu FBiH zahtjev za davanje mišljenja o sastavu Vlade TK i usklađenosti odluke o potvrđivanju imenovanja Ustavom FBiH i Zakonom o Vladi TK koji je donesen na temelju Ustava kantona.

U zahtjevu Miličević se navodi da je prema službeno dostupnim informacijama, koje su potvrđene i kroz izjavu predsjednika Skupštine TK, donesena osporena odluka prema kojoj u vladi nema nijednog predstavnika iz reda hrvatskog naroda. Navedeno se pravda tim da “nije obaveza da se mora poštovati konstitutivnost u dijelu izbora izvršne vlasti kantona”.

Ustavni sud FBiH u konačnici je dao svoje mišljenje u kojem je navedeno da Kantonalna vlada u Tuzli nije imenovana u skladu s Federalnim ustavom.

 

Vlada Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem imenovana je 20. jula prošle godine, a nedugo nakon toga su reagovali iz HDZ-a, kazavši tada da je koalicija u Tuzlanskom kantonu koju čine SDA, DF, SBB, SBiH, tadašnja dva bivša zastupnika SDP-a te jedan iz PDA, nastavila kršenje konstitutivnosti naroda imenovanjem Vlade budući da u novom sazivu nema niti jednog ministra iz reda hrvatskog naroda

 

Izvor: Klix.ba