Naslovna AKTUELNO Usvojen Protokol aktivnosti za izgradnju „Roditeljske kuće“ u Tuzli

Usvojen Protokol aktivnosti za izgradnju „Roditeljske kuće“ u TuzliVlada TK je prihvatila Informaciju o izgradnji „Roditeljske kuće“ u krugu Klinike za dječje bolesti JZU UKC Tuzla, kao i tekst Prijedloga Predugovora o osnivanju prava građenja između Vlade TK kao nosioca prava raspolaganja, JZU UKC Tuzla kao nosioca prava korištenja i Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ kao budućeg nosioca prava građenja.

 

Premijer Tuzlanskog kantona je ovlašten da u ime Vlade potpiše Predugovor o osnivanju prava građenja sa JZU UKC Tuzla i Udruženjem „Srce za djecu oboljelu od raka“ Sarajevo. Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona i JZU UKC Tuzla su zaduženi za pripremu materijala za sjednice Vlade TK i Skupštine TK.

 

Potpisivanjem ovog Predugovora, ispunit će se prvi od ranije navedenih koraka i uvažili bi se zahtjevi donatora koji se tiču zadatog roka za započinjanje aktivnosti, a ugovorne strane obavezale na zaključivanje notarski obrađenog osnovnog Ugovora o osnivanju prava građenja u korist nosioca prava građenja u roku od 30 dana od dana stjecanja uslova za osnivanje prava građenja.

 

Daljnji koraci u realizaciji projekta izgradnje „Roditeljske kuće“ bi se provodili u skladu sa obezbjeđivanjem imovinsko-pravnih preduslova potrebnih za realizaciju projekta.

 

Podsjećamo, obzirom na primjetan trend povećanja broja djece koja boluju od malignih oboljenja, činjenicu da je postupak liječenja ove grupe pacijenata dugotrajan, težak i kompliciran, te da je sam postupak često preskup za mogućnosti porodica oboljele djece, Vlada Tuzlanskog kantona je stava da je realizacija ovog projekta od velikog značaja. Izgradnjom Roditeljske kuće bi se smanjili troškovi porodicama oboljele djece, a što je još bitnije, omogućio bi se boravak oboljele djece sa njihovim porodicama, što sigurno ima veliki značaj obzirom o kojoj kategoriji pacijenata se radi.

 

(RTV Lukavac)