Naslovna AKTUELNO VAR od septembra u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

VAR od septembra u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

FIFA i UEFA više ne čekaju – VAR sistem biće korišten već od septembarskih utakmica kvalifikacionog ciklusa za Mundijal u Kataru 2022.

Po hitnom postupku, na adresu nacionalnih federacija, posljednjih dana, poslato je cirkularno pismo o uvođenju najnovije tehnologije na evropske terene, bez izuzetka. U njemu jasno stoji obrazloženje da je zbog vanrednih mera, uslovljenih organizacijom utakmica u doba virusa korona, odložena primena VAR sistema u kvalifikacionim utakmicama.

Posljednje analize UEFA, uz saglasnost FIFA, pokazale su nužnost i hitnost implementacije video tehnologije, već od četvrtog kola.Uz najavu da će VAR obezbijediti korist učesnicima kvalifikacija i podršku ispravnim sudijskim odlukama, evropska kuća fudbala uvjerava da će najnovijim aktom, automatski biti unaprijeđena i regularnost utakmica u kontinentalnom takmičenju.

U narednim danima, najavljeno je i konkretnije objašnjenje načina implementacije i korištenja VAR sistema.

Podsjetimo, VAR sistem je prvi put implementiran na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. Vremenom, postao je neizbježan širom svijeta, u klupskim i reprezentativnim takmičenjima i sasvim je izvjesno, biće obavezan činilac prvenstava širom planete.

Utakmice kvalifikacija za SP u Kataru, i od septembra, ekskluzivno pratite na kanalima Sport kluba i United Media grupe.