Naslovna AKTUELNO Vašer u Puračiću do naredne godine trebao bi biti manifestacija od posebnog...

Vašer u Puračiću do naredne godine trebao bi biti manifestacija od posebnog značaja za općinu Lukavac(VIDEO)


Iako je danas u Purčiću trebao biti prvi dan Vašera  zbog pandemije korona virusa nadležni su ovu manifestaciju zabranili. Tradicija duga više od 160 godina zbog nepovoljnih epidemioloških uslova zaustavljena je već drugu godinu.

 

Riječ je o jednom  od najstarijih i najposjećenijih događaja u Bosni i Hercegovini koji se održavao 12.,13 i 14. Oktobra  još od davne 1.824 godine, zbog nepovoljne epidemiloške situacije zabranjen je već dvije godine.

 

Iako je Vijeće mjesne zajednice Puračić uložilo  sve moguće napore kako bi se ovogodišnji Vašar održao, kako su nam ranije potvrdili oz ove mjesne zajednice potrebna  saglasnosti od kantonalnog ministarstva zdravstva nije dobivena. Razlog je kako su naveli nadležni pogoršanje epidemiološke situacije četvrim valom zaraze.

 

 

Obzirom da se tradicionalni Vašer neodržava već dvije godine ova manifestacija odnosno njeno održavanje  može doći u pitanje. Da bi se takvo nešto što nije nemoguće izbjeglo, Vijeće MZ Puračić  je u dogovoru sa općinskim načelnikom Edinom Delićem dogovorilo da se prema OV Lukavac u narednom periodu  uputi zahtjev za uvrštavanje  puračkog vašera od značajnih manifestacija za općinu Lukavac.

Više u video prilogu Sabine Džibrić