Naslovna AKTUELNO Večeras centralna mevludska svečanost u povodu rođenja Muhameda a.s.

Večeras centralna mevludska svečanost u povodu rođenja Muhameda a.s.


Medžlis islamske zajednice Puračić u Lukavcu mjesec rebjul evel odnosno mjesec rođenja posljednjeg poslanika Muhammeda a.s. obilježava  brojnim aktivnostima na prostoru  cijelog medžlisa. U iste su uključeni  i svi džemati kao i odjel za brak i mlade.

Centralna mevludska svečanost za područje medžlisa Puračić izmedju akšama i jacije-namaza danas je održana u džamiji džemata Lukavac Grad.

Prigodan program upriličili su imami IZ Puračić,a predavanje je održao Zijad ef.Vehabović glavni imam MIZ Puračić

Sutra će u ovom džematu biti održan i tradicionalni muški i ženski mevlud poslije podne namaza  a predavanmje će održati  glavni imama MIZ Puračić.

Za naredni vikend, odnosno 16. Novembra održat će se -Večer  Kur“ana   u džamiji džemata Poljice Centar poslije jacije namaza .Učesnici u programu su hafizi  Mersad ef. Nuhanović i Edis Mujagić,te Samir ef. Kasumović i Amel ef Mukinović, predavanje će održati Eldar ef Ejubović.

Dan kasnije, U nedjelju 17.novembra u džematu Prokosovići nakon akšam namaza  održat će se mevlud za mlade .Predavanje će održai hfz  Mirnes Spahić prof. u Behrambegovoj medresi.

18.novembra u   ponedjeljak najavljena je promocija knjige „Odgoj Salahuddinove generacije i povratak u Jerusalem“ doktorica .Madžida Arsana el-Kejlanija u velikoj Sali Centra za kulturu Lukavac. Promocija počinje u 18.30 a  promotori su mr.Ahmed Hatunić,hafiti Edin Dedić i Jusuf Džafić,moderator prof. Ermin Sejdinović.

Predavanje u džematu Bikodže najavljeno je za 22 novembar  poslije jacije namaza,a predavač će biti hfz Husejn ef Čajlaković

23.novembar u subota održat će se mevlud za žene u  džematu Bokavići poslije podne namaza. predavač Edina Mujkić koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Srebrenik

Posljednja aktivnost u okviru obilježavanja mjeseca rođenja posljednjeg poslanika Muhammeda a.s. bit će održana 24.novembra .  Svečana akademija „Muhammede ti si svjetlo nad svjetlima“ bit će upriličena u centru za kulturu Lukavac od 17 sati. Učesnici u programu akademije su polaznici mekteba,učenici medrese i Mreže mladih MIZ Puračić u Lukavcu.

 

08.11.2019. godine /petak/

  • Centralna mevludska svečanost za područje medžlisa Puračić

08.11.2019. godine /petak/ između akšama i jacije-namaza u gradskoj džamiji džemata Lukavac-Grad. Prigodan program će izvesti imami medžisa IZ-e Puračić, a predavanje će održati Zijad-ef. Vehabović, glavni imam MIZ Puračić.

09.11.2019. godine /subota/

  • Tradicionalni mevlud (muški i ženski) u džematu Puračić

09.11.2019. godine /subota/ poslije podne namaza u džamiji džemata Puračić

Predavanje će održati Zijad-ef. Vehabović, glavni imam MIZ Puračić.

16.11.2019. godine /subota/

  • Večer Kur’ana u džematu Poljice-Centar

16.11.2019. godine /subota/ poslije jacije-namaza u džamiji džemata Poljice-Centar planirano je održavanje Večeri Kur’ana. Učesnici u programu su: hfz. Edis Mujagić, Amel-ef. Mukinović, Mahir-ef. Hodžić, Mersad-ef. Huskanović, Samir-ef. Kasumović i Eldar-ef. Ejubović.

17.11.2019. godine /nedjelja/

  • Mevlud za mlade  (Mreža mladih) u džematu Prokosovići

17.11.2019. godine /nedjelja/ poslije akšam-namaza u džamiji džemata Prokosovići.

Predavanje će održati hfz. Mirnes Spahić, prof. u Behram-begovoj medresi.

18.11.2019. godine /ponedjeljak/

  • Promocija knjige ODGOJ SALAHUDDINOVE GENERACIJE I POVRATAK U JERUSALEM“ dr. Madžida Arsana el-Kejlanija

Promocija će se održati u velikoj sali JU Centar za kulturu Lukavac u ponedjeljak, 18. novembra 2019. godine/21. rebiu-l-evvel 1441. godine u 18:30 h.

Promotori: mr. Ahmed Hatunić, hfz. Edin Dedić i hfz. Jusuf Džafić.

Moderator: Ermin Sejdinović, prof.

22.11.2019. godine /petak/

  • Predavanje u džematu Bikodže

22.11.2019. godine /petak/  poslije jacije namaza u džematu Bikodže

Predavanje će održati hfz. Husejn-ef. Čajlaković.

23.11.2019. godine /subota/

  • Mevlud za žene u džematu Bokavići

23.11.2019. godine /subota/  poslije-podne namaza u džematu Bokavići.

Predavač: Edina Mujkić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu medžlisa Islamske zajednice Srebrenik

23.11.2019. godine /subota/

  • Testiranje za polaznike mekteba od 1-6 razreda (biografija Muhammeda a.s.)

Testiranje će se održati u subotu, 22.11.2019. godine u prostorijama medžlisa Islamske zajednice Puračić u Lukavcu sa početkom u 13.00 sati.

24.11.2019. godine /nedjelja/

  • Svečana akademija „Muhammede, ti si svjetlo nad svjetlima“

24.11.2019. godine /nedjelja/u 17.00 sati, velika sala Centra za kulturu Lukavac održaće se svečana akdemija. Učešće će uzeti: polaznici mekteba, učenici medrese i Mreža mladih MIZ Puračić.

25.11.2019. godine /ponedjeljak/

  • Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Ustrajmo u slijeđenju Poslanika !