Naslovna AKTUELNO Večeras u Lukavcu igra “Ay, Carmela”

Večeras u Lukavcu igra “Ay, Carmela”Kultna predstava Sarajevskog ratnog teatra “Ay, Carmela” će biti izvedena u velikoj sali Centra za kulturu Lukavac, 27. septembra sa početkom od 20, 00 sati.

 

 

Predstava je samo jedan u nizu događaja koji se organizuju u okviru “Septembarskog festivala” čime se obilježava 40. godina postojanja Centra za kulturu Lukavac.

 

 

“Ay, Carmela” je priča o glumačkom i ljubavnom paru (Carmeli i Paulinu), o glumcima, histrionima, zabavljačima, varjetetskim umjetnicima koji su u okolnostima Španskog građanskog rata primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sutradan namjeravaju streljati. Predstava je intimna i sentimentalna hronika sjećanja te srdačna počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti.

 

Na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra se nalazi od 1999. godine i obilazeći teatarske scene u BiH, ali i na prostoru gotovo cijele Evrope slavi sjajnu partnersku igru Selme Alispahić i Dragana Jovičića koji afirmiraju sve vrijednosti glumca, kao i vitalitet i neprolaznost teatarske umjetnosti. U predstavi igraju: Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

 

 

Karte za predstavu se mogu kupiti u prostorijama Centra za kulturu Lukavac po cijeni od 5 KM.