Naslovna Istaknuto Velika mogućnost dolaska novog soja omikrona u našu zemlju

Velika mogućnost dolaska novog soja omikrona u našu zemlju

Pojava novog omikron soja virusa korona u svijetu, ali i Evropi, dovela je do zabrinutosti, a prema riječima sagovornika “Nezavisnih” vjerovatno će stići i u BiH, zbog čega bi bilo poželjno i da se uvede karantin za osobe koje dolaze iz kritičnih područja.

 

Naime, novi soj virusa korona, nazvan omikron, detektovan je prvi put u Južnoj Africi, a dosad su slučajevi potvrđeni u nekoliko evropskih zemalja, među kojima Velika Britanija, Nizozemska, Njemačka, Austrija te Italija.

 

Kako su juče saopštili u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), omikron soj će se vjerovatno proširiti na međunarodnom nivou, predstavljajući veoma visok globalni rizik tamo gdje bi porast broja slučajeva kovida-19 mogao da ima teške posljedice u nekim oblastima.

 

Iako naučni svijet još nema dovoljno informacija o tome koliko se brzo ovaj soj prenosi, te kakvu kliničku sliku izaziva, ono što zabrinjava većinu naučnika je to što je omikron dosad mutirao nekoliko desetina puta.

 

Upravo zato što je omikron u kratkom roku detektovan u većem broju zemalja, pojedine države su uvele i mjere da putnici koji dolaze iz područja gdje se ovaj soj slobodno širi odlaze u obaveznu izolaciju, te budu testirani.

 

 

 

U Graničnoj policiji BiH potvrdili su za “Nezavisne novine” da na graničnim prelazima i dalje važe isti uslovi za ulazak stranaca, ali i državaljana BiH, te mjera karantina prilikom ulaska u BiH nije određena.

 

U Ministarstvu civilnih poslova BiH su za “Nezavisne novine” kazali da je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti izradio procjenu rizika i dostavio preporuke zemljama, te da ih razmatraju na nivou kriznih štabova entiteta i Brčko distrikta.

 

“Ministarstvo civilnih poslova još nije zaprimilo prijedloge kojim bi se zatražila koordinirana kontrola putnika koji dolaze iz pomenutih područja”, naveli su u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

 

Kako je za “Nezavisne novine” istakao Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, potrebno je da i BiH, slično kao i druge evropske zemlje, uvede obavezan karantin za osobe koje dolaze iz zemalja gdje je ovaj soj potvrđen.

 

Izvor/Nezavisne novine